EVENIMENTE
SmartLab-ul instalat ! funcțional!
SmartLab-ul instalat ! funcțional!
În cadrul proiectului „DOTAREA CU LABORATOARE INTELIGENTE A COLEGIULUI TEHNIC TURDA”, finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ a avut loc – instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat.
Profesorii Colegiului Tehnic au participat la sesiuni intensive de instruire, pregătindu-se să organizeze lecții interactive și captivante folosind noile tehnologii de instruire în domeniul IT&C, pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat.
“Băiatul cu Șapcă Roșie”
”Filmul oferă o parte din trăirile unui tânăr rom și subliniază importanța unor șanse egale, indiferent de etnie sau context social. Povestea ne-a reamintit că doar împreună putem construi o comunitate în care fiecare copil sau adolescent are acces la oportunități egale.„
Într-o societate în care aparențele ghidează judecata, o simplă șapcă roșie poate deveni simbolul unui drum predestinat.
“Băiatul cu Șapcă Roșie” este un scurtmetraj care explorează povestea unui unui tânăr rom ce luptă împotriva stereotipurilor și discriminării, într-o lume unde culoarea șepcii devine mai importantă decât cine suntem cu adevărat.
Acest scurtmetraj face parte din proiectul RomaFilmClub, derulat de @cambridgetransilvania în parteneriat cu Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică și are scopul de a sensibiliza și educa publicul cu privire la dificultățile cu care se confruntă tinerii romi.
Let’s Do It, România! Let’s Do It Colegiul Tehnic Turda – Ziua de Curățenie Națională!
Let’s Do It, România! Let’s Do It Colegiul Tehnic Turda – Ziua de Curățenie Națională! În contextul actual, în care protecția mediului devine o prioritate globală, elevii noștri au participat la acțiunea de ecologizare a malului Arieșului.
Suntem mândri de implicarea lor, de entuziasmul și modul în care s-au dedicat acestei cauze importante. Împreună putem construi un viitor mai curat, mai sănătos !
Bifăm așadar încă o campanie de mediu reușită, unde prin implicare proactivă, oferim exemple de bune practici despre cum putem proteja mediul înconjurător, Î𝐌𝐏𝐑𝐄𝐔𝐍Ă.
ECO SHADOW LIGHT
Eco Shadow Light este un proiect care salvează de la poluare Cheile Turzii și Cheile Tureni prin cultură, punând accent pe ecoturism.
Împreună cu tinerii de la Colegiul Tehnic Turda vom explora domeniul artei eco, folosind tehnologii Arduino și IoT, în cadrul vizitelor de studiu, atelierelor de formare si expozițiilor cu opere Eco Shadow Art.
Aceasta vizita de studiu in Cheile Turzii a fost o ocazie ca tinerii sa se apropie de natura celor 2 arii protejate. Acestia au contribuit la bunăstarea naturii printr-o ecologizare, urmată de o sesiune unde au realizat fotografii si videoclipuri care sa surprindă Frumusețea naturii.
Impreuna vrem sa creștem gradul de conștientizare și implicare în protejarea mediului prin promovarea ecoturismului.
ZIUA EUROPEANĂ A LIMBILOR
Ziua Europeană a Limbilor, desfășurată anul acesta sub tema „Pacea prin diversitate lingvistică”, s-a celebrat în data de 19 septembrie 2024 la Colegiul Tehnic Turda sub îndrumarea dnelor prof Cherecheş Noemi ~ Limba Franceză ~ şi Popa Veronica ~ Limba Engleză ~ prin activități educative împreună cu elevii din clasele IX A, X A, XI A,B şi XII A. Această zi a oferit o oportunitate excelentă de a promova diversitatea lingvistică și de a sublinia importanța învățării limbilor străine în dezvoltarea unei societăți mai unite și mai tolerante.
Diferențele culturale se manifestă prin diversitatea limbii, artei, muzicii, credințelor religioase, structurii sociale și a tuturor celorlalte atribute ale societății umane. Prin urmare, este important să recunoaștem că fiecare cultură este diferită și fiecare individ are o identitate culturală unică. Mai mult, înțelegerea faptului că lumea este alcătuită din oameni ce au culturi diferite este esențială pentru a deveni o persoană respectuoasă și atentă, care este capabilă să lucreze cu ceilalți pentru binele comun în pace şi bună înţelegere.
Aprecierea efectelor implementării programului ROSE
Azi, 29.05.2024 am primit vizita reprezentanților Băncii Mondiale și ai UMPFE- doamna Mădălina Didescu, doamna Liliana Preoteasa- domnul Secretar de Stat din Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, în scopul aprecierii efectelor implementării programului ROSE, un proiect care își propune să contribuie la reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și la creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat.
Oaspeții au fost impresionați în mod plăcut de rezultatele obținute în urma impementării proiectului și de modul în care au interacționat cu elevii și cadrele didactice.
Proiectul de protejare a ornitofaunei locale
Proiectul de protejare a ornitofaunei locale 🐦 a continuat azi cu realizarea casutelor pentru pasarele. Harnicii, creativii si foooarte indemanaticii mei elevi de la Colegiul Tehnic au realizat adevarate capodopere. Urmeaza etapa de design exterior si creativitate artistica 🎨 etapa fetelor. Mult succes!! ☘
Proiect realizat in parteneriat cu Amos Turda
We 🧡 STEM Day – 24 mai 2024 Emerson
Ziua de 24 mai 2024 a reprezentat pentru elevii claselor a IX a A, B și F o zi plină de activități interactive ce au avut loc cu prilejul vizitei la Emerson Electric Company Cluj-Napoca la evenimentul We 🧡 STEM Day, adică educație prin Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică. Elevii au beneficiat de ateliere fiind provocați să participe la experimente de chimie, fizică și biologie. Tot cu acest prilej, au înțeles mai bine concepte de robotică și securitate cibernetică, au realizat împreună picturi și au învățat cum pot proteja mediul prin activități creative de sustenabilitate prin artă.
Fabricile de producție din incinta Emerson Electric Company și-au deschis porțile, ocazie cu care elevii noștri au descoperit cel mai mareș/ț sediu Emerson din Europa, unde sunt concepute tehnologii și produse pentru companii din întreaga lume. Emerson este o companie ce oferă tehnologie și software și soluții pentru multe domenii ale industriei, având șase unități de producție și șase centre de servicii cu un portofoliu de activități – cercetare & dezvoltare, inginerie, producție, IT, financiar și alte servicii suport.
Mai mult decât atât, Emerson Electric Company se implică în proiecte educaționale, sportive, culturale și de sustenabilitate, dovadă fiind și acest eveniment. Activitățile desfășurate în cadrul evenimentului contribuie la dezvoltarea creativității, gândirii critice și a abilităților practice ale elevilor punând accent pe învățarea experiențială, stimularea curiozității și dezvoltarea abilităților pentru viitor.
Scopul acestui eveniment a vizat formarea creativității elevilor stimulând asimilarea și fixarea de noi cunoștințe din domeniul STEM, contribuind deopotrivă și la orientarea profesională a elevilor noștri.
La organizarea acestei activități și-au adus aportul echipa coordonată de doamna director Szasz Edit Melinda formată din: doamna profesor de matematică Laura Eleonora Chițu împreună diriginții claselor: Cherecheș Noemi, Zamfir Marinela și Piticar Maria, precum și doamnele profesoare Ana Bugnar și Suciu Gabriela.
Mulțumiri echipei Emerson Electric Company pentru primirea călduroasă și momentele de neuitat create!
𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡𝙪𝙡 𝙑𝙚𝙧𝙙𝙚 𝙡𝙖 𝙏𝙪𝙧𝙙𝙖 – 𝙕𝙞𝙪𝙖 𝟮 – 𝙀𝙘𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙯𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙢𝙖𝙡𝙪𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙧𝙖̂𝙪𝙡𝙪𝙞 𝘼𝙧𝙞𝙚𝙨̦.
În cea de-a doua zi de Festival ”Verde la Turda”, s-au unit peste 100 de voluntari și au colectat aproximativ 50 de saci de deșeuri de pe malul Arieşului.
Dar de fapt, realizarea e cu atât mai mare cu cât am reușit să adunăm #împreună oameni din diverse medii sociale și cu diverse preocupări, dar uniți sub același scop: 𝙇𝙖 𝙏𝙪𝙧𝙙𝙖 𝙥𝙪𝙩𝙚𝙢 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙞𝙯𝙖 𝙡𝙪𝙘𝙧𝙪𝙧𝙞 𝙛𝙧𝙪𝙢𝙤𝙖𝙨𝙚, 𝙙𝙖𝙘𝙖̆ 𝙨𝙪𝙣𝙩𝙚𝙢 𝙞𝙢𝙥𝙡𝙞𝙘𝙖𝙩̦𝙞 𝙨̦𝙞 𝙙𝙤𝙧𝙣𝙞𝙘𝙞 𝙨𝙖̆ 𝙛𝙖𝙘𝙚𝙢 𝙛𝙖𝙥𝙩𝙚 𝙗𝙪𝙣𝙚. Iar acțiunile de ecologizare sunt mereu o idee bună, nu e așa?
Mulţumim tinerilor voluntari din cadrul Colegiului Tehnic, care sunt prezenți cu entuziasm și implicare la fiecare activitate de acest gen, dar şi beneficiarilor venitului minim de incluziune care au participat şi ei.
De asemenea, mulţumim operatorul de salubritate Supercom, care a participat la acțiunea de colectare a deșeurilor și a furnizat materialele necesare: saci menajeri și mănuși, iar la finalul acțiunii s-a ocupat de transportul deșeurilor colectate.
Ne dorim ca prin aceste campanii să contribuim cu toții la păstrarea unui mediu mai curat şi mai verde și să devenim fiecare un exemplu pentru comunitatea turdeană.
Mâine continuăm cu noi activități de ecologizare și în alte zone ale municipiului!
CONVERSAȚIE CU UN APICULTOR.
Conversație cu un apicultor. Mulțumim Képes Ildikó că ai reprezentat familia de apicultori Képes și ai acceptat invitația noastră. Ne-ai introdus în lumea albinelor, am aflat cum trăiesc ele, cum muncesc, respectiv cum munciți voi apicultorii, cum colectați mierea. Și nu în ultimul rând mulțumim pentru delicatesele pe care le-am putut degusta.
EXCURSIE BRASOV
Programul ,,Săptămâna Verde” a oferit ocazia elevilor Colegiului Tehnic Turda de a participa la o excursie organizată la nivelul unităţii şcolare în data de 25 aprilie 2024 cu elevi din mai multe clase dornici de a cunoaşte, înţelege şi aprecia valorile culturale, istorice şi naturale ale zonei Braşov şi profesori însoţitori. Obiectivele turistice vizitate au fost: Biserica Evanghelică sau altfel cunoscută drept ,,Biserica Neagră, Parohia Braşov; Muzeul Județean de Istorie Brașov – Casa Sfatului; Muzeul “Casa Mureșenilor” Brașov; Castelul Bran cu noi opţiuni de vizitare din localitatea cu acelaşi nume din apropierea reşedinţei de judeţ, încheind cu AFI Mall Brașov graţie condiţiilor meteo de ploi abundente. Excursia contribuie la creșterea interesului tinerilor pentru studiu, mărește orizontul lor geografic, face legătura dintre teorie și practică și reprezintă o bună ocazie de cunoaștere şi socializare, fiind de asemenea un bun prilej prin care se cultivă relațiile de grup, se dezvoltă spiritul de prietenie, de disciplină şi se creează legăturile care se pot transforma în prietenii de durată.
TÂRGUL OFERTELOR EDUCAȚIONALE 2024-2025
Târgul ofertelor educaționale 2024-2025 s-a desfășurat în sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul” . Elevii claselor a VIII a din zona Turda au beneficiat de prezentarea ofertei generoase a liceelor din municipiu, cu clase de liceu la filiera teoretică, tehnologică, dar și vocațională-profil sportiv și de învățământ profesional și dual.
Organizarea acestor târguri vine în sprijinul elevilor claselor a VIII-a și a părinților, care au posibilitatea să regăsească la un loc oferta de școlarizare, au posibilitatea de a interacționa cu elevi și cadre didactice din fiecare unitate de învățământ liceal.
CAMPIONAT DE TENIS DE MASĂ
In cadrul PROGRAMULUI NATIONAL ȘCOALA ALTFEL miercuri 27-28 martie 2024,COLEGIUL TEHNIC TURDA a organizat un campionat de tenis de masă la nivel de școală cu elevi de nivel liceal și la nivelul școlii profesionale, împreuna cu cadre didactice.
Au fost disputate meciuri de simplu și dublu.
Cu ajutorul programului „Împreună prindem curaj” CTT TURDA a fost dotată cu 2 mese de tenis de masă, palete si mingi. A fost ocazia de a organiza acest turneu și de a pune in folosinta dotarea primita.
În urma activităților sportive desfășurate elevii au învătat să respecte reguli sportive, reguli de grup; sa dezvolte spiritul de echipă, coeziunea între elevi, toleranța, acceptarea reciprocă, comunicarea și munca în echipă, fair -playul;
Eelvii au dezvoltat și modelat trăsături de caracter: voința, ambiție, corectitudine, bunavoință, prietenie.
Tenisul de masă este un sport în care doi sau patru jucători lovesc o minge ușoară de la unii la alții cu ajutorul unor palete. Jocul are loc pe o masă separată în două de un fileu. Un jucător trebuie să lase mingea jucată spre el să cadă o singură dată pe partea sa de masă și trebuie să o trimită înapoi pe partea de masă a adversarului. Jocul se desfășoară cu viteză mare și necesită reflexe rapide. Un jucător bun poate imprima efect mingii, ceea ce face ca ricoșajul din masă sau paleta adversarului să fie imprevizibil. Este de mentionat faptul că ”recordul” în domeniul ”jocului pasiv” îl dețin românul Paneth Farkas și polonezul A. Ehrhich, care au jucat timp de 2 ore și 12 minute pentru a face un singur punct.
Participantii au primit diplome de participare la aceasta prima competitie de tenis de masa.
Mulţumim dascălilor implicaţi in buna desfaşurare a concursului şi elevilor participanţi şi susţinatori.
Despre nutriție cu d-ra Larisa Rusu
Activitatea a fost destinată elevilor de liceu și a avut ca scop promovarea unui stil de viață sănătos. S-a discutat despre ce alimentația corectă a adolescenților, pericolele din mâncare, despre componentele de bază a unei porții de mâncare, despre bolile care pot să apară datorită greșelilor din alimentație.
„Elevii au talent”
În cadrul săptămânii Școala altfel, elevii Colegiului Tehnic Turda au participat la 2-a ediție a concursului „Elevii au talent” demonstrându-și abilitățile excepționale prin: dans popular, dans contemporan, voce, mișcare -calisthenics, stand-up comedy și nu în ultimul rând desen grafic.
Balul Bobocilor
Balul Bobocilor este unul dintre cele mai îndrăgite proiecte școlare. Bucuria realizării lui a răsunat astăzi în Colegiul Tehnic Turda, în a doua zi din Săptămâna Altfel. 😍
Le mulțumim sponsorilor: CIA ABOLIV
ACTIV PENTRU TINE
RESTAURANT SUN GARDEN
LOLA OUTLET
CLUBUL DE DANS SPORTIV „POTAISSA” TURDA
ACTIVITATEA : STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS
Luni 25 martie ,in cadrul Scolii Altfel a fost realizată activitatea : Stil de viață sănătos. La activitate au participat elevii clasei a X-a B și am avut că invitată pe d-na tehnician nutriționist Gabriela Brad.
In cadrul activității elevilor li s-au prezentat alimentele benefice pentru organism și ceea ce trebuie să cuprindă farfuria sănătoasă.
Elevii au participat activ la dezbaterea legată de hidratare corecta și de alimentele bogate in minerale și nutrienți ,care conferă organismului energia necesara vieții. Coordonator activitate: prof.Oprea Dana
TEATRU PIESA „CASA FOSTER A COPIILOR IMAGINARI„
Luni, 25 martie 2024, ora 12 in amfiteatrul CTT a fost pusă în scenă piesa CASA FOSTER A COPIILOR IMAGINARI
Motivul din spatele acestei inițiative a constat în dorința noastră de a transmite tinerilor cunoștințe și înțelegere prin intermediul teatrului și al artei psihodramei. Scopul nostru a fost acela de a oferi o perspectivă vie asupra realității din viața lor, transpusă cu migală într-o scenă fictivă, animată de talentele actorilor. Am dorit să ilustrăm, într-un mod convingător, aspecte semnificative ale existenței lor, permițându-le să se identifice și să înțeleagă mai profund lumea în care trăiesc. O înțelegere profundă a realității din jurul lor le oferă instrumentele necesare pentru a naviga în societatea complexă și în continuă schimbare. “ a spus actrita Florina Florian Filip coordonator proiect.
,,Spect ACT” este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Mai mult de 70 de elevi au participat
Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie.
„Ziua mondială a apei este marcată, în fiecare an, la 22 martie. Apa este un element esenţial în susţinerea vieţii, este vitală pentru crearea de locuri de muncă şi sprijinirea dezvoltării economice, sociale şi umane”
Tema din 2024, „Apă pentru pace”, sugerează că apa poate construi şi menţine pacea, dar poate provoca şi conflicte. Când apa este limitată sau poluată, sau când oamenii au acces inegal sau nu au acces la apă, tensiunile pot creşte între comunităţi şi ţări. Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume depind de apa care traversează graniţe naţionale. Cu toate acestea, doar 24 de ţări au acorduri de cooperare pentru apa lor comună.Am incercat sa constientizam impreuna cu clasele …. importanta apei si eforturile necesare pt a pastra aceasta sursa neregenerabila cat mai curata, mai nepoluata atat pt noi cat si pt generatiile viitoare
Acțiunea de ecologizare „Gândesc verde, Gândesc curat!”
În cadrul acțiunii de ecologizare „Gândesc verde, Gândesc curat!” au fost colectați peste 650 de saci de deșeuri de pe malul Arieșului!
O nouă campanie de ecologizare pe Malul Arieșului a fost organizată azi 21.03.2024 de către autoritățile locale ,împreună cu tinerii voluntari din cadrul Colegiului Tehnic, Compania de Apă Aries, Administrația Bazinală de Apă Mureș, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, SC Supercom SA,Domeniul Public şi Direcţia de Asistenţă Socială.
Echipele și-au unit forțele şi astfel am reușit să curățăm malul Arieșului, unde s-au strâns 650 de saci de deşeuri şi PET-uri.
20 mars: La Francophonie- la fête de la langue francaise
20 mars: La Francophonie- la fête de la langue francaise
„La langue francaise est une femme. Et cette femme est si belle, si fière, si modeste, si hardie, touchante, volupteuse, chaste, noble, familière, folle, sage, qu’on l’aime de toute son âme, et qu’on n’est jamais tenté de lui être infidèle.” (Anatole France)
„Limba franceză este o femeie. Și această femeie este și frumoasă, și mândră, și modestă, și îndrăzneață, emoționantă, voluptoasă, pură, nobilă, nebunatică, înțeleaptă, pe care o iubim din tot sufletul”. (Anatole France)
Ziua Internationala a Fericirii
Ziua Internationala a Fericirii a fost sarbatorita azi si la Colegiul Tehnic. Cum altfel decat cu mare bucurie! Plecand de la citatul lui Carnegie si pana la libera exprimare a emotiilor si sentimentelor prin prisma ochilor de copil. Sub coordonarea prof. Cioara Brindusa
ScienceBox la Colegiul Tehnic împreuna cu AMos Education
Am primit o provocare – descopera si observa pasari din ornitofauna locala. Am identificat si am realizat o ampla documentare a pasarilor din curtea scolii si imprejurimi legate de caracteristici morfologice, hranire, reproducere si multe curiozitati. Am realizat apoi o prezentare a informatiilor culese si am imortalizat in desene cele mai impresionante inaripate
Elevi participanti din clasele IX A, IX F si XA sub coordonarea profesorilor Florea Andreea, Boaru Mariana si Cioara Brindusa
Campionatul Național de Kickboxing
În data de 16.03.2024 Clubul Sportiv Tao Kickboxing Turda a participat la Campionatul Național de Kickboxing organizat de Federația română de Freestyle Kickboxing cu un lot format din 11 sportivi, majoritatea la prima competiție de acest nivel, la 2 probe de concurs Kick Light la Tatami și K1 la Ring. La această competiție au participat 440 de sportivi de la 57 de cluburi sportive din țară. După 13 ore de competiție elevii școlii noastre au obținut următoarele rezultate:
Sav Alexandro- Locul 2, vicecampion national 🥈
Topfeldi Daniel- Locul 3 🥉
Georza David- Locul 3 🥉
Reprezentanții clubului felicită elevii care știu cum să îmbine performanțele sportive cu cele școlare, reușind să fie un exemplu de voință, determinare și comportament.
CONFERINȚA „Aleg, eu detin controlul”
Ce inseamna consumul de droguri? Care sunt efectele consumului de droguri? Sunt intrebari la care raspunsurile le stim cu totii. Dar care este viata unui consumator de droguri, sau cum este viata unui consumator inainte si dupa, asta am aflat azi din relatarea unui fost consumator. Cine este el? Un om care incearca sa-si faca auzit glasul si povestea fix pentru a te trezi pe tine „tinere” din „visele false” vandute odata cu fiecare „fum” iresponsabil.
Tu, mai poti schimba ceva la viata ta!!! De ce sa o faci? Pentru ca ma ai pe mine drept exemplu!
Cuvinte cu rezonanta puternica pentru cei care au avut curajul sa le inteleaga.
O conferinta „Aleg, eu detin controlul” organizat de ISJ Cluj, impreuna cu ATOP, Serviciul Antidrog si Primaria Turda realizata pentru 600 de elevi de liceu. Un pas mic la care am participat si noi, cu speranta si increderea ca impreuna putem reusi.
Happy PI & Einstein day!
Ziua numărului π(PI), precum și ziua de naștere a lui Albert Einstein, sărbătorite în data de 14 martie a.c,a fost o ocazie oportună pentru elevii școlii noastre, iubitori de științe exacte, să-și manifeste pasiunea lor pentru matematică și fizică. Ziua Internațională a Matematicii, cunoscută și ca Ziua (Pi), precum și ziua Einstein s-a desfășurat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Cluj.La buna desfășurare a activității și-au adus contribuția elevii claselor a IX-a A și B și elevii claselor a X-a A,B și C sub coordonarea profesorilor de matematică Edith Melinda Szasz și Laura Eleonora Chițu.
La începutul activității s-a ținut un moment de reculegere în memoria regretatului profesor de matematică Doru Mateescu, mulți ani director al colegiului.
Având ca motto: „Învățând matematică, înveți să gândești!”, îndemn al academicianului Grigore Moisil, activitatea a fost una interactivă, interdisciplinară, participanții fiind provocați să răspundă la un chestionar cu 10 întrebări referitoare la sărbătoriții zilei. De asemenea, elevii au realizat referate, catrene,o expoziție de postere, articole personalizate, proiecte și prezentări digitale, ce au ilustrat povești, citate și istoria numărului π, precum și lui Einstein. În câteva din proiecte s-au regăsit și mesaje antidrog în care elevii au utilizat simbolul PI la scriere, cum ar fi: „Alege viața!Nu deπnde de droguri!”. Imaginația și creativitatea nu au avut limite pentru a realiza scopul acestei activități: promovarea și conștientizarea în rândul elevilor a importanței matematicii și fizicii în viața de zi cu zi și cultivarea dragostei pentru cele două discipline, precum și a dezvoltării personale. Toți elevii s-au implicat cu maximă seriozitate, iar la final au fost recompensați cu gogoși, sucuri și bomboane PI. Chiar dacă nu am avut plăcintă ( PIe), am petrecut o Happy PI& Einstein day!
8 MARTIE ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEII
A fi un om bogat înseamnă să îți strigi mama și ea să îți răspundă. ❤️
Cu emoție și cu bucurie, Colegiul Tehnic Turda a sărbătorit astăzi Ziua Internațională a Femeii, prilej cu care câțiva elevi ai școlii ne-au cântat și ne-au recitat poezii.
La mulți ani sănătoși tuturor femeilor din viețile noastre!
Ziua Nationala a Lecturii – 15 februarie, 2024
Ziua Nationala a Lecturii – 15 februarie, 2024, a fost evidenţiată la Colegiul Tehnic Turda printr-o activitate extracurriculară interdisciplinară pregatită în urma unei frumoase colaborări între clasele a XI-a A, a X-a B şi a IX-a A, sub atenta îndrumare a doamnelor profesoare Cherecheş Noemi (Limba Franceză), Ilyes Claudia (Limba Română) şi Popa Veronica (Limba Engleză).
Activitatea a dorit să evidenţieze importanţa lecturării suplimentare sub influenţa sărbătorilor lunii februarie, luna iubirii, cu zile ca 14 Februarie – ziua Sfântului Valentin şi 24 februarie – ziua Dragobetelui. În scopul promovării lecturii s-a considerat tematica iubirii ca liant al perspectivelor multiculturale prin diferite sărbători şi reflecţiile unor renumiţi autori din literatura universală.
Ca forme de prezentare a elevului modern supus provocărilor societăţii actuale în lumea captivantă a literaturii s-au folosit mijloace didactice precum: interpretare de rol, recitare, lectură, prezentare de proiect, pictură şi desen, cântece şi vizionarea unor scurte videoclipuri. Astfel atracţia elevilor spre literatură în vederea dobândirii abilităţii de cititori competenţi s-a manifestat prin implicarea lor emoţională şi cognitivă dând dovadă de un real interes.
Ziua Culturii Naționale
Ziua Culturii Naționale se sărbătorește în fiecare an, pe 15 ianuarie. Data aleasă este un semn de omagiu față de marele poet național, Mihai Eminescu. Această zi reprezintă o nouă ocazie de încurajare a promovării și aprecierii culturii românești în toate formele ei.
Colegiul Tehnic Turda încurajează dezvoltarea laturii culturale a elevilor, iar Ziua Culturii Naționale a fost marcată prin activități specifice. In colaborare cu biblioteca școlii, s-a organizat o expoziție de volume și scrisori eminesciene, proiecte, desene și picturi realizate de către elevi, inspirate din opera marelui poet. De asemenea, sub îndrumarea cadrelor didactice, elevii au reînviat repere biografice ale „poetului nepereche”, au recitat și au cântat versuri eminesciene sau chiar au prezentat fragmente din corespondența poetului.
Ziua s-a încheiat cu o ieșire la spectacolul „Din valurile vremii”, organizat de către Casa de Cultură Turda. Elevii au fost încântați de activitățile organizate și și -au manifestat dorința de a rămâne în contact cu viața culturală.
Competițiile de Kickbox
“Mens sana in corpore sano” este o expresie latină care se potrivește cu performanțele sportivilor din școala noastră. În ultima lună, 3 dintre elevii școlii noastre au obținut rezultate în competițiile de Kickbox.
🥊“Judgement Day, ediția a 18-a” a aliniat la start 523 de sportivi. Elevii noștri au obținut următoarele rezultate:
Horsia Denis- locul 1 🥇Freestyle Kick -85 kg seniori
Topfeldi Daniel- locul 2 🥈Freestyle Kick -60 kg juniori
🥊”Cupa Vrancea, ediția a 9-a” a aliniat la start 350 de sportivi. Elevul nostru a participat la toate cele 3 probe de concurs, obținând următoarele rezultate:
Man Alin:
Locul 2🥈Point Fighting -69 kg juniori mari
Locul 3 🥉Light Contact -63 kg juniori mari
👏🏼Felicitări elevilor, clubului Tao Kickboxing Turda, părinților și vă dorim mult succes în competițiile ce vor urma!
Fenomenul traficului de persoane
Fenomenul traficului de persoane este un fenomen extrem de ingrijorator si in continua crestere. Statisticile europene, evidentiaza un procent ingrijorator al fenomenului pentru tara noastra atat in ceea ce priveste numarul de persoane traficate, cat si numarul traficantilor.
Fenomenul este atat mai greu de controlat cu cat victimele sunt racolate si din mediul online. Siguranta adolescentilor pe internet este o problema de actualitate care trebuie luata in considerare.
Cu sprijinul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane, Active Citizens Fund si Asociatia ECLER in cadrul Proiectului Stop- AT azi 15.11.2023 am reusit sa aducem in atentia elevilor claselor a IX a de la Colegiul Tehnic Turda pericolele care pandesc atat in lumea virtuala cat si in realitate atunci cand isi stabilesc prietenii sau relatii.
Care sunt formele traficului de persoane, care este profilul traficantului, care sunt capcanele relatiilor in lumea virtuala, care sunt indicatorii de recunoastere a unei posibile cauze de trafic, despre munca fortata, dar si cui ne putem adresa pentru a cere ajutor au fost unele dintre discutiile purtate.
Am fost surprinsi, uimiti, entuziasmati, dar am invatat cat de important este sa fim vigilenti, preventivi, atenti si responsabili.
O adevarata lectie de viata traita intr-o ora!
VIZITĂ LA STADA EXPO
Prevenirea traficului de persoane, prevenirea victimizării.
Aspecte de la activitatea desfășurată în parteneriat cu Centrul Regional împotriva Traficului de persoane Cluj – Napoca, invitat inspector de specialitate Ana Pamela Popa. Activitatea a avut drept scop prevenirea traficului de persoane, prevenirea victimizării.
Zilele Porților Deschise, 24 – 26 octombrie 2023, ediția a XVII-a, organizate de Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.
În data de 25 octombrie 2023, din partea Colegiului Tehnic Turda un grup de 9 elevi ai clasei a XI-a A împreună cu dna prof dirigintă Popa Veronica au răspuns invitației de a participa la Zilele Porților Deschise, 24 – 26 octombrie 2023, ediția a XVII-a, organizate de Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca.
Activitățile de promovare a ofertei educaționale a școlii de poliție au avut caracter practic-aplicativ, de interactivitate iar elevii au fost încântați de faptul că au putut să își testeze propriile abilități. S-a asistat la simularea modului în care politiștii au prins un infractor recalcitrant, s-au oferit detalii interesante din cadrul laboratorului de criminalistică şi a celui de tactică polițienească; s-au încercat tehnici de autoapărare dar şi traseul sportiv-aplicativ cu obstacole de tipul celui utilizat la admitere, continuând cu expoziția de armament și echipament militar urmat de atelierul/ simulator de trageri şi finalizând cu atelierul de realitate virtuală.
Vizita s-a încheiat după prezentarea condițiilor de înscriere la concursul de admitere cu probele aferente şi discuţii libere despre ce înseamnă să fii elev într-o școală de poliție.
Obiectivul vizitei a fost de a oferi informații care să îi motiveze pe tinerii noștri să opteze pentru o viitoare carieră în Poliția Română având astfel ocazia să descopere puțin din secretele meseriei de polițist, în cadrul acestei vizite tematice.
ȘTAFETA VETERANILOR INVICTUS ROMÂNIA
Azi 19.10.2023 , elevii Colegiului Tehnic Turda au întâmpinat Stafeta Veteranilor Invictus. GO INVICTUS!
ZIUA LIMBILOR EUROPENE.
Ziua de 26 septembrie nu a trecut neobservată la Colegiul Tehnic Turda. Elevii colegiului nostru, sub îndrumarea dascălilor, au marcat în această ocazie Ziua limbilor europene. Elevii din clasele 9A, 9F, 10A și 11A au realizat diverse proiecte pe tematici care vizau multiculturalitatea: proverbe și citate celebre din diferite culturi, obiceiuri culinare europene, îmbrăcăminte și bijuterii tradiționale, benzi desenate sau chiar au prezentat curiozități privind cele mai lungi cuvinte din diferite limbi europene. Limbile care s-au folosit în prezentările elevilor au fost: engleză, franceză, germană , italiană, spaniolă, turcă, sârbă, maghiară, suedeză.
Evenimentul a încurajat interculturalitatea și a contribuit la dezvoltarea competențelor culturale ale elevilor.
EVENIMENTE MEET AND CODE
La Colegiul Tehnic Turda, în perioada 21 septembrie- 12 octombrie 2023,s-au derulat 2 evenimente MEET and CODE.În cadrul acestor activități au participat un număr de 40 de elevi, care au avut oportunitatea de a realiza aplicații de modelare 3 D și de programare.
Evenimenele Meet and Code intitulate ”Modelare 3D în Fusion” și ”Programare cu Microbit”desfășurate la Colegiul Tehnic Turda au permis familiarizarea elevilor participanți cu mediul de proiectare CAD, dobândirea unor competențe de modelare 3D și de programare. Derularea acestor evenimentereprezintă un beneficiu adus liceului nostru pentru că dorim să implicăm elevii în proiecte educaționale inovatoare prin care aceștia devin nu doar consumatori de tehnologie ci și creatori de tehnologie.
Evenimentul ”Modelare 3 D în Fusion” s-a organizat sub forma unui workshop în care elevii au realizat o serie de modele 3 D folosind comenzi de desenare și editare grafică.
Evenimentul ”Programare cu Microbit”s-a organizat sub forma unui atelier de programare cu dispozitive Microbit, folosind limbajul Makecode.
Obiectivele proiectului: dezvoltarea gandirii computationale, dezvoltare de competențe digitale privind proiectarea 3D, dobandire de competențe specifice educației STEM, dobândirea competențelor de programare grafică
Elevii au fost entuziasmați de participarea la aceste evenimente.
Mulțumim ”Asociației Techsoup” care coordonează inițiativa Meet and Code în România, pentru implicare în susținerea financiară a acestor activități educaționale. De asemenea, mulțumim ONG ”Asociația pentru un viitor sustenabil”( reprezentant : prof. Gîdiu Valeria) !Mulțumim d-nei director Szasz Edit și d-nei director adj. Pleșoiu Viorica pentru implicare în organizarea activităților.
Coordonatori : Piticar Maria, Oprea Daniela, Boaru Mariana
Faza naţională a competiţiei<<Early Innovators Business Plan>>
Programul iniţiat de Steinbeis Danube Center, finanţat de Fundaţia Baden-Wuerttemberg și susținut de BCR Școala de Businessa fost completat de competiţia <<Early Innovators Business Plan>>având ca obiectiv construirea mentalităţii antreprenoriale în rândul elevilor.
Prin aceasta tinerii participanţi au marele avantaj de a învăţa cum: să înceapă o afacere prin creativitate, săcaute satisfacerea nevoilor clienţilor şi săamplifice ideea de business atât pe plan local cât şi pe planul pieţei de desfacere internaţionale; lucruri necesare şi relevante pentru cariera viitoare în domeniul afacerilor. Echipa coordonată de către dna prof. Popa Veronica şi elevele DUMITRIUC C. ADRIANA-MARIA-ELENA, NEMEȘ A. ANDREEA-ALEXANDRA şi SOCACIU A. F. FLORINA-CĂLINA au reprezentat unitatea noastră şcolară la faza naţională a acestui concurs ca viitoare Tehniciene în Activităţi Economice, o experienţă reală de pregătire profesională. Competiţia de antreprenoriat pentru liceenia avut loc în data de 29 septembrie 2023, începând cu ora 8.00, la sediul BCR – The Bridge, sala Auditorium,Bucureşti; iar elevele noastre au reprezentat unul dintre cele 13 oraşe finaliste în fața unui juriu format din 24 de antreprenori și experți în business prezidat de membra consiliului de administraţie BCR – dna Dana Dima (Demetrian), vicepreședinte Retail & Private Banking.
„Modelare 3D în Fusion”
Evenimentul nostru „Modelare 3D in Fusion” a câștigat o finanțare prin programul Meet and Code (https://meet-and-code.org/), susținut la nivel european de Amazon și SAP. În România, programul este coordonat pentru cel de-al 7-lea an consecutiv de #AsociațiaTechsoup și susține evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week. #meetandcode #codeEU #amazonfutureengineer #SAP4Good
Evenimentul nostru „PROGRAMARE CU MICROBIT” a câștigat o finanțare prin programul Meet and Code (https://meet-and-code.org/), susținut la nivel european de Amazon și SAP. În România, programul este coordonat pentru cel de-al 7-lea an consecutiv de #AsociațiaTechsoup și susține evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene: Europe Code Week. #meetandcode #codeEU #amazonfutureengineer #SAP4Good
Coordonatori: Boaru Mariana, Piticar Maria și Oprea Daniela
FESTIVITATEA DE FINAL DE AN ȘCOLAR
Vară, emoții, culoare… Încă un an în care ne bucurăm pentru absolvenți.
Mult succes la bacalaureat și la examenele vieții, copii! 🥰🤗
DRUMEȚIE PĂDUREA COPANDULUI
Azi, 12 mai 2023, în cadrul programului săptămânii ,,Școala Verde” a avut loc drumeția la pădurea Copandului cu mai mulți elevi din diferite clase, ceea ce a creat un moment oportun pentru activitatea școlară de acordare a unor minime măsuri de prim ajutor în caz de nevoie.
Aceste măsuri se doresc a fi învățate în următorul an şcolar de elevii din mai multe clase a XI-a și formarea de echipe școlare de intervenție sau chiar participarea la concursuri de profil.
VIZITA ADĂPOSTULUI „TREI FRAȚI PĂTAȚI”
Azi ,11.05 o zi cu noi experiente de VERDE 🌏 in care am primit o vizita inedita 🐕 care a adus cu el povesti adevarate despre viata cainilor din adapost: legislatia in vigoare, obligatiile detinatorilor de animale, responsabilitati pe care fiecare stapan de animal trebuie sa si le asume.
Ce se intampla cu animalele abandonate si de ce atatea abandonuri? Cum gestioneaza adaposturile sutele de animalute care ajung la ei? ♟
De ce foster? Cum putem adopta un botic umed cu suflet mare? 💑🐶 De ce societatea face atat de putine in acest sens si cu toate acestea continua sa abandoneze?
Care sunt solutiile prin care putem preveni ca mii de animale in fiecare an sa ajunga abandonate, traficate, omorate? De ce nu sterilizam?
Cum e viata unui caine in adapost 😔 cand el are atat de multa dragoste 🧡 si fidelitate de oferit?
La toate aceste intrebari am primit raspunsuri din partea reprezentantilor adapostului „Trei frati patati”.
Ulterior, ne-am bucurat de un joc Petanque cu bile buclucase 😊
O zi in care cuvintele cheie au fost: dopamina, serotonina, oxitocina si endorfina – pe scurt: relaxare, bucurie, stare de bine! 🥰
PEISAGISTICĂ ȘI SPECTACOL
Miercuri, 10 mai, elevii de la Colegiul Tehnic Turda au avut posibilitatea de a participa la o prezentare despre amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, susținută de Sós Anikó, absolventă a facultății de peisagistică, din cadrul USAMV. Prezentarea a venit ca o completare a activităților desfășurate în aceste zile la liceu, în care se desfășoară „Săptămâna Verde”. Invitata le-a vorbit elevilor despre ce presupune amenajarea grădinii sau a unui parc, cum se aleg plantele și ce stiluri sunt utilizate în proiectare, exemplificând cu unele dintre proiectele de amenajare a spațiilor verzi realizate în zona noastră. Participanții au fost încântați de prezentare, iar ziua a fost completată de un concert pregătit și susținut de elevii Colegiului Tehnic. În cadrul concertului, au fost interpretate piese cunoscute și apreciate de către adolescenții și tinerii din liceu. Au interpretat următorii elevi: Popa Iulian (XA)- vioară, Pop Alin (XA)- pian, Nemeș Andreea (XA), Pleșca Elisabeta (XI A).
ZIUA INDEPENDENȚEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI ȘI ZIUA EUROPEI
Cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României și Zilei Europei, miercuri 10 mai,elevii Colegiului Tehnic au paricipat la o ceremonie publică începând cu ora 12:00 la Monumentul Eroilor din faţa Catedralei Ortodoxe din Turda.
GOSPODAR ÎN ȘCOALA MEA
„Gospodar in scoala mea!” a fost tema celei de a doua zile din Saptamana VERDE 🌍
Munca in echipa are avantajele ei, iar acest lucru s-a vazut ca urmare a activitatii prin care elevii au reusit sa infrumuseteze curtea scolii: au plantat flori 🌺au varuit copacii si 🧹au amenajat spatiile verzi ☘ ca niste adevarati gospodari 👨🌾!
Tot azi, am primit in vizita un apicultor local care ne-a purtat in povestea vetii unei albine 🐝. Am aflat lucruri interesante si curiozitati despre adevarata viata a albinelor. Despre ce inseamna sa fii apicultor, despre cat de multa grija si pricepere este nevoie in pregatirea „elixirului dulce” cel mai bun remediu natural in tratarea bolilor, rolul antiseptic, antibacterian, stimularea imunitatii, reglarea functiilor organismului, despre efectul benefic al veninului de albine, dar si de ce si cum facem daca avem o intalnire neasteptata sau neplacuta cu acestea.
La finalul discutiei elevii au putut degusta miere 🍯 fagure, propolis, adevarate delicii naturale.
O explozie de culoare, senzatii, gusturi, sentimente si nu in ultimul rand, bucuria de a fi cei mai buni si mai apreciati gospidari!
Multumim in mod special elevilor din clasele 10B, 9M si 9N pentru implicarea, daruirea si bucuria cu care au luat parte la activitatile acestei zile 💛
START LA VERDE
Start la VERDE! 🌲
Am dat startul Saptamanii verzi cu idei de Reciclare, Reutilizare si Reducere creativa
♻️ Elevii au avut la dispozitie 2 ore in care sa realizeze un proiect de reciclare din deseuri aflate la dispozitie in clasa. Asa am avut ocazia sa-l cunoastem pe Eco-man 🤖(10A), sa servim un suc rece 🥤dintr-un frigider verde (9A)😄, sa ne gandim ca locul pet-urilor ar putea fi luat de alte materiale mai putin daunatoare mediului inconjurator si pentru asta am hotarat sa le trimitem in spatiu sub forma unei rachete 🚀 (9C). Cei din 9B ne-au invatat cum sa facem economii 💵 verzi realizand o pusculita 🐖reciclata si au realizat obiecte de decor multiple si interesante.
Proiectele au fost apreciate si premiate 🏆 cu mesajul:
„Heal the world 🌎
Make it a better place
For me & for you
And for the entire human race”
TĂRG DE OFERTE EDUCAȚIONALE FACULTĂȚI
TÂRGUL OFERTELOR EDUCAȚIONALE 2023-2024
ACTIVITĂȚI SCOALA ALTFEL
ORIENTARE ÎN CARIERĂ ROTARY CLUB
CABRIOLET -CONDUCEREA PREVENTIVĂ
BANCA PENTRU ALIMENTE
CARAVANA FSEGA
EXCURSIE TÂRGU MUREȘ
- PEPPERMINT PARK CERGHID
- CETATEA MEDIEVALĂ TÂRGU MUREȘ
- CATEDRALA „ÎNĂLȚAREA DOMNULUI”
- PALATUL CULTURII
- GRĂDINA ZOOLOGICĂ
ELEVII AU TALENT
Thomas Mann spunea că talentul este abilitatea de a-ți găsi propriul destin. Având în vedere această realitate, în cadrul programului Școala Altfel, elevii din Colegiul Tehnic Turda au avut posibilitatea de a-și descoperi și de a-și afirma o parte din talentele cu care au fost înzestrați.
Aflat la prima ediție în cadrul liceului, concursul „Elevii au talent”, coordonat la nivelul școlii de prof. Cherecheș Noemi și prof. Boaru Mariana, a reunit adolescenți talentați în diferite domenii: muzică, desen, fotografie, stand up comedy, street workout. Tot elevii au realizat și jurizarea, activitatea desfășurându-se sub forma unei competiții. Din juriu au făcut parte elevii Moldovan Daria(IX A), Pop Briana (XA), Mazăre Lorena, Gherasim Andrei (XIA), iar prezentatorii evenimentului au fost Bruja Denisa și Ghiolțan Dragoș.
Fiecare dintre elevii care au participat la concurs s-a pregătit pentru una dintre secțiunile amintite:
o Pleșca Elisabeta, Nemeș Andreea – muzică
o Sărmășan Denisa – desen
o Boeriu Antonio – fotografie
o Popa Andrei – stand up comedy
o Mardare Sami – street workout
Aceștia s-au bucurat de aplauzele colegilor și de aprecierea profesorilor, au fost oferite premii și mențiuni, iar câștigătoarea concursului a fost Nemeș Andreea, elevă în clasa a X-a A, care a interpretat piesa Stay, o piesă cunoscută cântată de Rihanna.
Fiecare ocazie în care adolescenții pot să își exprime emoțiile, este o oportunitate pentru dezvoltarea acestora, un prilej de a se exprima. De data aceasta, arta, în diversele ai forme, i-a ajutat să se exprime în mod autentic.
ACTIVITATEA DE PREVENIRE A TRAFICULUI DE PERSOANE
Activitatea de prevenire a traficului de persoane,proiect în parteneriat cu biroul Cluj ANITP,invitat Popa Ana Pamela,inspector de specialitate
VIOLENȚA DOMESTICĂ
Activitate desfășurată în parteneriat cu Asociația PRO ASISTO Cămpia Turzii
EXPERIMENTE UNIVERSITATEA TEHNICĂ CLUJ
JOCURILE COPILĂRIEI
ZIUA FRANCOFONIEI
Luni, 20 martie, în cadrul Colegiului Tehnic Turda, a fost marcată Ziua Francofoniei, printr-un program artistic pregătit de elevi. În peste 75 de țări se celebrează această ocazie prin manifestări culturale, evenimentul apărând în anul 1998.
Amfiteatrul Colegiului Tehnic a găzduit astăzi frânturi din lirica franceză și fragmente celebre din diferite epoci ale muzicii din spațiul francofon. Sub îndrumarea doamnei profesoare Cherecheș Noemi, elevii au recitat poezii precum:
o Théofile Gautier: La dernière feuille (Pop Briana, a X-aA)
o Guillaume Apolinarie: L’ Adieu (Iancu Silvia, a IX-a B)
De asemenea, s-au cântat melodii cunoscute și apreciate în diferite generații:
o SOS , La dernière danse-Indila
o Je suis malade- Lara Fabian
o Loin du froid de décembre- Anastasia
o Sous le ciel de Paris-Edit Piaf
o Et si tu n’existait pas – Joe Dassin
Au interpretat:
o Pop Iulian, clasa a X-a A –vioară
o Pop Alin, clasa a X-a A – pian
o Pleșca Elisabeta clasa a XI-a A – voce
o Nemeș Andreea, clasa a X-a A – voce
o Gherasim Andrei, clasa a XI-a A – voce
Programul s-a finalizat cu o expoziție culinară, în cadrul căreia au putut fi degustate diferite preparate cu specific franțuzesc, pregătite de un grup de elevi din clasa a X-a B: Botoș Maria, Moga Laura, Bogdan Adela, Topfeldi Daniel, Nicușan Raul.
Evenimentul a fost foarte apreciat atât în rândul profesorilor, cât și în rândul elevilor, pentru că, indiferent de vârstă, cultura franceză are un ecou în viața noastră.
J’entends ta voix dans tout les bruits du monde. (Paul Éluard)
SERBARE 8 MARTIE
Elevii Colegiului Tehnic sub indrumarea d-nei profesoare Sîrbu Ioana și a d-nui preot Zăhan Sebastian au realizat un program artistic dedicat zilei de 8 Martie
Ziua ,,Siguranței pe Internet” sau „Safer Internet Day”
Cu ocazia zilei de 7 februarie (2023), ziua ,,Siguranței pe Internet” sau „Safer Internet Day”, s-a desfășurat și la Colegiul Tehnic Turda în cadrul proiectului Erasmus o întâlnire online de prezentare a filmulețelor pregătite din partea fiecărei țări colaboratoare. Echipa noastră formată din numeroși elevi talentați alături de profesori coordonatori au realizat și prezentat și un videoclip.
Spectacol „Van Dan – 10 ani de sânge murdar”
Elevii Colegiului au participat în data de 31,01.2023 la un spectacol pus în scenă de Teatrul National Aureliu MANEA TURDA – „Van Dan – 10 ani de sânge murdar” regia Dragoș Călin, One man show cu Vali V. Popescu! Acest spectacol a avut ca scop conștientizarea de către adolescenți a riscurilor determinate de consumul de substanțe interzise.
Piesa prezintă povestea reală a unui tânăr care a încercat drogul și a fost printre puținii care au supraviețuit după 9 ani de adicție. Miraculos, acum a scăpat cu totul de droguri, este ”curat”, are o familie frumoasă și poartă cu el, zi de zi, amintirea ” Sărutului Îngerilor.”
ZIUA CULTURII NAȚIONALE
Ziua Culturii Naționale, marcată anual în ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu, nu a trecut neobservată în rândul elevilor de la Colegiul Tehnic Turda. Astăzi, 16 ianuarie 2023, în Amfiteatrul Colegiului Tehnic au răsunat versurile liricii eminesciene în interpretarea liceenilor fiind coordonaţi de către doamnele profesoare Iliyes Claudia de Limba Română şi Popa Veronica de Limba Engleză.
De asemenea, unii dintre ei au readus în fața colegilor și a cadrelor didactice romantismul specific marelui poet prin desene, picturi sau prin diferite piese muzicale, cum ar fi „Sara pe deal” sau „Pe lângă plopii fără soț…”.
Nu a fost uitată nici proza „poetului nepereche”, nuvela fantastică „Sărmanul Dionis” stârnind interesul adolescenților implicați în această activitate culturală. O amprentă deosebită a oferit evenimentului prezentarea traducerilor unor opere în limba engleză. Frumusețea versului eminescian în traducerile care au circulat la nivel internațional a ajuns azi la noi prin recitarea în limba engleză a poeziilor „Fiind băiet păduri cutreieram…”, „Ce te legeni?” și „Glossă”.
Drumul poetului Mihai Eminescu prin această lume a fost punctat cu ajutorul prezentărilor realizate de elevi, dar și prin activități interactive, pe gustul adolescenților.
Ce s-a dorit prin acest eveniment?
Un răspuns la îndemnul „Dați-i lui Eminescu ceea ce i se cuvine: neuitarea” (Ștefan Radu Mușat).
Activitatea intitulată ,,În amintirea lui Mihai Eminescu” s-a desfăşurat după următoarea structură:
Recitare fragmente poezii în limba engleză integrate într-un videoclip de prezentare introductivă:
Cruscanti Mara – „In youth, I used to roam the hills and dells”/„Fiind băiet păduri cutreieram” – X A
Dumitriuc Adriana – „Why do you wail, oh, forest trees…” / „Ce te legeni…” – X A
Recitare „Glossă” – limba română – Andreea Nemeş –X A
Audiție – „Glossă” – traducere în limba engleză
Desen + recitare poezie „Pe lângă plopii fără soț” – Socaciu Călina și Pop Brianna –X A
Prezentare ppt „Viața și activitatea lui Mihai Eminescu” Mocan Alin – IX B
Solo canto „Sara pe deal” + recitare fragment „Luceafărul” – Pleșca Elisabeta – XI A
Prezentare desen + fragment „Sărmanul Dionis” – Burus Alexandru, Crişan Mario Călin – X A
Prezentare desen + colaj – „Luceafărul”, „Lacul” – Sărmăşan Denissa, Magyari Ilinca – XA
Prezentare ppt „Cine a fost Mihai Eminescu?” – Ghib Darius, Ianc Silvia, Chirilă Emanuel – IX B
Solo canto – „Pe lângă plopii fără soț” – Pleșca Elisabeta – XI A
Pentru consolidarea cunoştinţelor s-a desfăşurat o activitate interactivă pe grupe: drumul lui Eminescu în 5 etape în câteva plicuri cu provocări sub forma unor chestionare.
SPECTACOL DE COLINDE -COLEGIUL TEHNIC TURDA
Nimic nu se compară cu atmosfera de sărbătoare care inundă casele noastre în preajma Crăciunului. Masa îmbelşugată, bradul împodobit, toată familia strânsă laolaltă ascultând colinde sau cântece de sărbătoare creează o atmosferă de vis. Fiecare popor al lumii sărbătoreşte Crăciunul după obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani, diferenţele fiind date, în principal, de apartenenţa la o anumită religie, însă este universal valabil obiceiul cântecelor care vestesc Naşterea Domnului.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a explicat care este semnificația tainică a colindelor: „Chiar dacă Hristos s-a născut în Betleem, diferite popoare au căutat să-l aducă la ei acasă, să renască și în zona lor. De aceea avem atâtea colinde diferite de la o țară la alta iar la noi de la o regiune la alta. E bine ca aceste cântări să le transmitem din generație în generație, pentru că transmitem o tradiție vie. Ele s-au născut o dată cu Nașterea Domnului, iar aceasta mereu se reînnoiește. Evenimentul istoric s-a produs o singură dată, dar el se reîmprospătează în fiecare an la 25 decembrie și, în felul acesta, avem o prospețime a prezenței Pruncului Dumnezeiesc. Iar această naștere a lui Hristos e întâmpinată de fiecare generație.”
Colindele reprezintă venirea pe lume a Pruncului Iisus trăită de orice popor. Uneori această trăire este mai cultă, alteori mai simplă, dar dacă analizăm mesajul colindelor descoperim, indiferent de forma lor, cuvânt cu cuvânt evangheliile care prezintă pe larg cel mai important eveniment a omenirii. Semnificaţia colindelor vine din bucuria cu care oamenii se îmbracă sufleteşte în această perioadă pentru a marca venirea Domnului din cer pe pământ. Bucuria aceasta o manifestăm prin cântece şi daruri. Pe scurt, colindele şi cântecele de Crăciun au rolul de a transmite bucuria nemărginită că Dumnezeu este cu noi. Tradiția colindelor datează de mii de ani și ne bucurăm de ea și în prezent. Indiferent de naționalitate sau religie, până la urmă Crăciunul este o sărbătoare cultural – internaţională şi socială, concentrată pe fapte bune, toleranță și lumină în suflet.
Astfel catedra de Limbi Moderne reprezentată de doamnele profesoare Cherecheş Noemi – Limba Franceză – şi Popa Veronica – Limba Engleză – în colaborare cu doamna profesoară Sîrb Ioana – Religie – au pregătit alături de elevii Colegiului Tehnic – Turda şi mai ales cu sprijinul direcţiunii şi a colectivului unităţii şcolare, un moment artistic tematic în limbile Română, Franceză şi Engleză pentru a evidenţia ideea validităţii şi multiculturalismul credinţei întru Unul Fiul Lui Dumnezeu care s-a născut pentru toţi oamenii.
- ANUNT OCUPARE DE POSTURI VACANTE
- DESCHIDEREA ANULUI SCOLAR 2024-2025
Înapoi la școală!
COLEGIUL TEHNIC TURDA vă așteaptă cu bucurie la Festivitatea de deschidere a anului școlar 2024-2025, un eveniment plin de emoție.
Vă invităm să ne fiți alături luni,
9 septembrie 2024, ora 9:00
- ANUNȚ CONCURS PENTRU POST INGRIJITOR PE PERIOADĂ NEDETERMINATĂ
- Programa pentru concursul de ocupare a postului la Informatică și Tehnologia Informației
Programa pentru concursul de ocupare a postului la Informatică și Tehnologia Informației
- Programa pentru concursul de ocupare a postului la Informatică și Tehnologia Informației se poate descărca aici
- BACALAUREAT AUGUST 2023
CONTESTAȚII
- Pentru depunerea contestațiilor accesați pagina: https://www.isjcj.ro/contestatii-bac-august-2023/