EVENIMENTE
ACTIVITĂȚI SCOALA ALTFEL
ELEVII AU TALENT
Thomas Mann spunea că talentul este abilitatea de a-ți găsi propriul destin. Având în vedere această realitate, în cadrul programului Școala Altfel, elevii din Colegiul Tehnic Turda au avut posibilitatea de a-și descoperi și de a-și afirma o parte din talentele cu care au fost înzestrați.
Aflat la prima ediție în cadrul liceului, concursul „Elevii au talent”, coordonat la nivelul școlii de prof. Cherecheș Noemi și prof. Boaru Mariana, a reunit adolescenți talentați în diferite domenii: muzică, desen, fotografie, stand up comedy, street workout. Tot elevii au realizat și jurizarea, activitatea desfășurându-se sub forma unei competiții. Din juriu au făcut parte elevii Moldovan Daria(IX A), Pop Briana (XA), Mazăre Lorena, Gherasim Andrei (XIA), iar prezentatorii evenimentului au fost Bruja Denisa și Ghiolțan Dragoș.
Fiecare dintre elevii care au participat la concurs s-a pregătit pentru una dintre secțiunile amintite:
o Pleșca Elisabeta, Nemeș Andreea – muzică
o Sărmășan Denisa – desen
o Boeriu Antonio – fotografie
o Popa Andrei – stand up comedy
o Mardare Sami – street workout
Aceștia s-au bucurat de aplauzele colegilor și de aprecierea profesorilor, au fost oferite premii și mențiuni, iar câștigătoarea concursului a fost Nemeș Andreea, elevă în clasa a X-a A, care a interpretat piesa Stay, o piesă cunoscută cântată de Rihanna.
Fiecare ocazie în care adolescenții pot să își exprime emoțiile, este o oportunitate pentru dezvoltarea acestora, un prilej de a se exprima. De data aceasta, arta, în diversele ai forme, i-a ajutat să se exprime în mod autentic.







ACTIVITATEA DE PREVENIRE A TRAFICULUI DE PERSOANE
Activitatea de prevenire a traficului de persoane,proiect în parteneriat cu biroul Cluj ANITP,invitat Popa Ana Pamela,inspector de specialitate








VIOLENȚA DOMESTICĂ
Activitate desfășurată în parteneriat cu Asociația PRO ASISTO Cămpia Turzii






EXPERIMENTE UNIVERSITATEA TEHNICĂ CLUJ








JOCURILE COPILĂRIEI











ZIUA FRANCOFONIEI
Luni, 20 martie, în cadrul Colegiului Tehnic Turda, a fost marcată Ziua Francofoniei, printr-un program artistic pregătit de elevi. În peste 75 de țări se celebrează această ocazie prin manifestări culturale, evenimentul apărând în anul 1998.
Amfiteatrul Colegiului Tehnic a găzduit astăzi frânturi din lirica franceză și fragmente celebre din diferite epoci ale muzicii din spațiul francofon. Sub îndrumarea doamnei profesoare Cherecheș Noemi, elevii au recitat poezii precum:
o Théofile Gautier: La dernière feuille (Pop Briana, a X-aA)
o Guillaume Apolinarie: L’ Adieu (Iancu Silvia, a IX-a B)
De asemenea, s-au cântat melodii cunoscute și apreciate în diferite generații:
o SOS , La dernière danse-Indila
o Je suis malade- Lara Fabian
o Loin du froid de décembre- Anastasia
o Sous le ciel de Paris-Edit Piaf
o Et si tu n’existait pas – Joe Dassin
Au interpretat:
o Pop Iulian, clasa a X-a A –vioară
o Pop Alin, clasa a X-a A – pian
o Pleșca Elisabeta clasa a XI-a A – voce
o Nemeș Andreea, clasa a X-a A – voce
o Gherasim Andrei, clasa a XI-a A – voce
Programul s-a finalizat cu o expoziție culinară, în cadrul căreia au putut fi degustate diferite preparate cu specific franțuzesc, pregătite de un grup de elevi din clasa a X-a B: Botoș Maria, Moga Laura, Bogdan Adela, Topfeldi Daniel, Nicușan Raul.
Evenimentul a fost foarte apreciat atât în rândul profesorilor, cât și în rândul elevilor, pentru că, indiferent de vârstă, cultura franceză are un ecou în viața noastră.
J’entends ta voix dans tout les bruits du monde. (Paul Éluard)









SERBARE 8 MARTIE
Elevii Colegiului Tehnic sub indrumarea d-nei profesoare Sîrbu Ioana și a d-nui preot Zăhan Sebastian au realizat un program artistic dedicat zilei de 8 Martie



Ziua ,,Siguranței pe Internet” sau „Safer Internet Day”
Cu ocazia zilei de 7 februarie (2023), ziua ,,Siguranței pe Internet” sau „Safer Internet Day”, s-a desfășurat și la Colegiul Tehnic Turda în cadrul proiectului Erasmus o întâlnire online de prezentare a filmulețelor pregătite din partea fiecărei țări colaboratoare. Echipa noastră formată din numeroși elevi talentați alături de profesori coordonatori au realizat și prezentat și un videoclip.
Spectacol „Van Dan – 10 ani de sânge murdar”
Elevii Colegiului au participat în data de 31,01.2023 la un spectacol pus în scenă de Teatrul National Aureliu MANEA TURDA – „Van Dan – 10 ani de sânge murdar” regia Dragoș Călin, One man show cu Vali V. Popescu! Acest spectacol a avut ca scop conștientizarea de către adolescenți a riscurilor determinate de consumul de substanțe interzise.
Piesa prezintă povestea reală a unui tânăr care a încercat drogul și a fost printre puținii care au supraviețuit după 9 ani de adicție. Miraculos, acum a scăpat cu totul de droguri, este ”curat”, are o familie frumoasă și poartă cu el, zi de zi, amintirea ” Sărutului Îngerilor.”






ZIUA CULTURII NAȚIONALE
Ziua Culturii Naționale, marcată anual în ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu, nu a trecut neobservată în rândul elevilor de la Colegiul Tehnic Turda. Astăzi, 16 ianuarie 2023, în Amfiteatrul Colegiului Tehnic au răsunat versurile liricii eminesciene în interpretarea liceenilor fiind coordonaţi de către doamnele profesoare Iliyes Claudia de Limba Română şi Popa Veronica de Limba Engleză.
De asemenea, unii dintre ei au readus în fața colegilor și a cadrelor didactice romantismul specific marelui poet prin desene, picturi sau prin diferite piese muzicale, cum ar fi „Sara pe deal” sau „Pe lângă plopii fără soț…”.
Nu a fost uitată nici proza „poetului nepereche”, nuvela fantastică „Sărmanul Dionis” stârnind interesul adolescenților implicați în această activitate culturală. O amprentă deosebită a oferit evenimentului prezentarea traducerilor unor opere în limba engleză. Frumusețea versului eminescian în traducerile care au circulat la nivel internațional a ajuns azi la noi prin recitarea în limba engleză a poeziilor „Fiind băiet păduri cutreieram…”, „Ce te legeni?” și „Glossă”.
Drumul poetului Mihai Eminescu prin această lume a fost punctat cu ajutorul prezentărilor realizate de elevi, dar și prin activități interactive, pe gustul adolescenților.
Ce s-a dorit prin acest eveniment?
Un răspuns la îndemnul „Dați-i lui Eminescu ceea ce i se cuvine: neuitarea” (Ștefan Radu Mușat).
Activitatea intitulată ,,În amintirea lui Mihai Eminescu” s-a desfăşurat după următoarea structură:
Recitare fragmente poezii în limba engleză integrate într-un videoclip de prezentare introductivă:
Cruscanti Mara – „In youth, I used to roam the hills and dells”/„Fiind băiet păduri cutreieram” – X A
Dumitriuc Adriana – „Why do you wail, oh, forest trees…” / „Ce te legeni…” – X A
Recitare „Glossă” – limba română – Andreea Nemeş –X A
Audiție – „Glossă” – traducere în limba engleză
Desen + recitare poezie „Pe lângă plopii fără soț” – Socaciu Călina și Pop Brianna –X A
Prezentare ppt „Viața și activitatea lui Mihai Eminescu” Mocan Alin – IX B
Solo canto „Sara pe deal” + recitare fragment „Luceafărul” – Pleșca Elisabeta – XI A
Prezentare desen + fragment „Sărmanul Dionis” – Burus Alexandru, Crişan Mario Călin – X A
Prezentare desen + colaj – „Luceafărul”, „Lacul” – Sărmăşan Denissa, Magyari Ilinca – XA
Prezentare ppt „Cine a fost Mihai Eminescu?” – Ghib Darius, Ianc Silvia, Chirilă Emanuel – IX B
Solo canto – „Pe lângă plopii fără soț” – Pleșca Elisabeta – XI A
Pentru consolidarea cunoştinţelor s-a desfăşurat o activitate interactivă pe grupe: drumul lui Eminescu în 5 etape în câteva plicuri cu provocări sub forma unor chestionare.







SPECTACOL DE COLINDE -COLEGIUL TEHNIC TURDA
Nimic nu se compară cu atmosfera de sărbătoare care inundă casele noastre în preajma Crăciunului. Masa îmbelşugată, bradul împodobit, toată familia strânsă laolaltă ascultând colinde sau cântece de sărbătoare creează o atmosferă de vis. Fiecare popor al lumii sărbătoreşte Crăciunul după obiceiuri şi tradiţii vechi de sute de ani, diferenţele fiind date, în principal, de apartenenţa la o anumită religie, însă este universal valabil obiceiul cântecelor care vestesc Naşterea Domnului.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului a explicat care este semnificația tainică a colindelor: „Chiar dacă Hristos s-a născut în Betleem, diferite popoare au căutat să-l aducă la ei acasă, să renască și în zona lor. De aceea avem atâtea colinde diferite de la o țară la alta iar la noi de la o regiune la alta. E bine ca aceste cântări să le transmitem din generație în generație, pentru că transmitem o tradiție vie. Ele s-au născut o dată cu Nașterea Domnului, iar aceasta mereu se reînnoiește. Evenimentul istoric s-a produs o singură dată, dar el se reîmprospătează în fiecare an la 25 decembrie și, în felul acesta, avem o prospețime a prezenței Pruncului Dumnezeiesc. Iar această naștere a lui Hristos e întâmpinată de fiecare generație.”
Colindele reprezintă venirea pe lume a Pruncului Iisus trăită de orice popor. Uneori această trăire este mai cultă, alteori mai simplă, dar dacă analizăm mesajul colindelor descoperim, indiferent de forma lor, cuvânt cu cuvânt evangheliile care prezintă pe larg cel mai important eveniment a omenirii. Semnificaţia colindelor vine din bucuria cu care oamenii se îmbracă sufleteşte în această perioadă pentru a marca venirea Domnului din cer pe pământ. Bucuria aceasta o manifestăm prin cântece şi daruri. Pe scurt, colindele şi cântecele de Crăciun au rolul de a transmite bucuria nemărginită că Dumnezeu este cu noi. Tradiția colindelor datează de mii de ani și ne bucurăm de ea și în prezent. Indiferent de naționalitate sau religie, până la urmă Crăciunul este o sărbătoare cultural – internaţională şi socială, concentrată pe fapte bune, toleranță și lumină în suflet.
Astfel catedra de Limbi Moderne reprezentată de doamnele profesoare Cherecheş Noemi – Limba Franceză – şi Popa Veronica – Limba Engleză – în colaborare cu doamna profesoară Sîrb Ioana – Religie – au pregătit alături de elevii Colegiului Tehnic – Turda şi mai ales cu sprijinul direcţiunii şi a colectivului unităţii şcolare, un moment artistic tematic în limbile Română, Franceză şi Engleză pentru a evidenţia ideea validităţii şi multiculturalismul credinţei întru Unul Fiul Lui Dumnezeu care s-a născut pentru toţi oamenii.




- SIMULARE DE INCENDIU
- Spectacol „Van Dan – 10 ani de sânge murdar”
Spectacol „Van Dan – 10 ani de sânge murdar”
Elevii Colegiului au participat în data de 31,01.2023 la un spectacol pus în scenă de Teatrul National Aureliu MANEA TURDA – „Van Dan – 10 ani de sânge murdar” regia Dragoș Călin, One man show cu Vali V. Popescu! Acest spectacol a avut ca scop conștientizarea de către adolescenți a riscurilor determinate de consumul de substanțe interzise.
Piesa prezintă povestea reală a unui tânăr care a încercat drogul și a fost printre puținii care au supraviețuit după 9 ani de adicție. Miraculos, acum a scăpat cu totul de droguri, este ”curat”, are o familie frumoasă și poartă cu el, zi de zi, amintirea ” Sărutului Îngerilor.”
- ZIUA CULTURII NAȚIONALE SĂRBĂTORITĂ LA COLEGIUL TEHNIC
ZIUA CULTURII NAȚIONALE
Ziua Culturii Naționale, marcată anual în ziua nașterii poetului național Mihai Eminescu, nu a trecut neobservată în rândul elevilor de la Colegiul Tehnic Turda. Astăzi, 16 ianuarie 2023, în Amfiteatrul Colegiului Tehnic au răsunat versurile liricii eminesciene în interpretarea liceenilor fiind coordonaţi de către doamnele profesoare Iliyes Claudia de Limba Română şi Popa Veronica de Limba Engleză.
De asemenea, unii dintre ei au readus în fața colegilor și a cadrelor didactice romantismul specific marelui poet prin desene, picturi sau prin diferite piese muzicale, cum ar fi „Sara pe deal” sau „Pe lângă plopii fără soț…”.
Nu a fost uitată nici proza „poetului nepereche”, nuvela fantastică „Sărmanul Dionis” stârnind interesul adolescenților implicați în această activitate culturală. O amprentă deosebită a oferit evenimentului prezentarea traducerilor unor opere în limba engleză. Frumusețea versului eminescian în traducerile care au circulat la nivel internațional a ajuns azi la noi prin recitarea în limba engleză a poeziilor „Fiind băiet păduri cutreieram…”, „Ce te legeni?” și „Glossă”.
Drumul poetului Mihai Eminescu prin această lume a fost punctat cu ajutorul prezentărilor realizate de elevi, dar și prin activități interactive, pe gustul adolescenților.
Ce s-a dorit prin acest eveniment?
Un răspuns la îndemnul „Dați-i lui Eminescu ceea ce i se cuvine: neuitarea” (Ștefan Radu Mușat).Activitatea intitulată ,,În amintirea lui Mihai Eminescu” s-a desfăşurat după următoarea structură:
Recitare fragmente poezii în limba engleză integrate într-un videoclip de prezentare introductivă:
Cruscanti Mara – „In youth, I used to roam the hills and dells”/„Fiind băiet păduri cutreieram” – X A
Dumitriuc Adriana – „Why do you wail, oh, forest trees…” / „Ce te legeni…” – X A
Recitare „Glossă” – limba română – Andreea Nemeş –X A
Audiție – „Glossă” – traducere în limba engleză
Desen + recitare poezie „Pe lângă plopii fără soț” – Socaciu Călina și Pop Brianna –X A
Prezentare ppt „Viața și activitatea lui Mihai Eminescu” Mocan Alin – IX B
Solo canto „Sara pe deal” + recitare fragment „Luceafărul” – Pleșca Elisabeta – XI A
Prezentare desen + fragment „Sărmanul Dionis” – Burus Alexandru, Crişan Mario Călin – X A
Prezentare desen + colaj – „Luceafărul”, „Lacul” – Sărmăşan Denissa, Magyari Ilinca – XA
Prezentare ppt „Cine a fost Mihai Eminescu?” – Ghib Darius, Ianc Silvia, Chirilă Emanuel – IX B
Solo canto – „Pe lângă plopii fără soț” – Pleșca Elisabeta – XI APentru consolidarea cunoştinţelor s-a desfăşurat o activitate interactivă pe grupe: drumul lui Eminescu în 5 etape în câteva plicuri cu provocări sub forma unor chestionare.
- SPECTACOL DE COLINDE -PRIMĂRIA TURDA
Au rasunat azi colinde cântate de elevii CTT intr-un grandios spectacol care a avut loc atat in Sala Mare a Consiliului Local Turda, cat si la Colegiul Tehnic. Felicitari elevilor si profesorilor (Chereches Noemi, Popa Veronica, Sirb Ioana) si a Mosului – Bogdan Dragos care au facut ca aceste minunate momente sa ne introduca in atmosfera sarbatorilor de iarna
Sarbatori de vis!!
- ERASMUS+ TEMA: cyberbullying-u
La activitate au participat elevi din clasele :9B,10A,11A,12A, 12 B. Psihologul școlar a prezentat noțiunea de cyberbullying, modul în care elevii pot ajunge sa fie hărțuiți in mediul online. Li s-au prezentat elevilor metode de a evita hărțuirea și modul în care se pot proteja fata de hărțuitori. Elevii au participat și ei cu prezentări și filme cu tematica cyberbullying-ului. S-au prezentat și 2 postere elaborate de elevi.
La finalul activității elevii au completat un chestionar de feed-back și au notat pe un post-it un mesaj nonviolență.