1.Participarea elevului Onetiu Ionut (clasa XIA) la Concursul judetean “Energii regenerabile “,desfasurat in 27 martie 2014, la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”,Cluj Napoca ,la sectiunea :lucrari stiintifice. Participarea elevului Georgiu Darius (cls.XIC) la Simpozion Naţional „Henri Coandă”- ediţia a-X-a, 10 aprilie 2014,desfasurat la Buzau ,la sectiunea:tehnologie Pogres tehnologic si ecologie Participarea elevului Tutui Muresan Florin (clasa IXB) la SIMPOZIONUL NAŢIONAL« IPO-TECH »PERSPECTIVE TEHNICE ŞI TEHNOLOGICE -PRIORITĂŢI ŞI DEMERSURI ÎN CONTEXTUL EUROPEAN,EDIŢIA a VII-a, 29 martie 2014,Colegiul Tehnic „Ion Creanga „Tg.Neamt Participarea elevului Onetiu Ionut (clasa XIA) la Concursul judetean “Energii regenerabile “,
Participarea elevului Onetiu Ionut (clasa XIA) la Concursul judetean “Energii regenerabile “
desfasurat in 27 martie 2014, la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”,Cluj Napoca ,la sectiunea :lucrari stiintifice.
Reciclarea Resurselor-
Problemele si incercarile majore ale omului in viitor
Autor:Onetiu Ionut-Cls.XI A,Colegiul Tehnic Turda
Prof.coordonator-Hanca Simona,Colegiul Tehnic Turda
In intreaga sa istorie omul a avut tot ce i-a trebuit , deoarece toate resursele de care avea nevoie erau la dispozitia lui. Acesta versiune a omului , pe care noi astazi o consideram primitiva , era dependenta de ce natura Îi oferea si traia În armonie deplina cu natura. Un mod de trai la care ar trebui sa ne intoarcem dar care trebuie inbinat cu technologia moderna.
Dar acest mod de a traii sa terminat o data cu dezvoltarea primelor orase si inceperii procesului de urbanizare. Aceste orase necesitau resurse uriase pentru a mentine populatia care constant crestea. Astfel sa dezvoltat comertul si s-au facut primele sisteme de canalizare si apeducte , elemente fara de care nici un oras nu poate sa existe deoarece s-ar sufoca din cauza mirosului , bolilor si poluarii – Evul Mediu. Astfel resursele au devenit concentrate in aceste centre urbane, dar si rezidurile.
Astfel s-au format si primele gropi de gunoi care mereu au fost o mare problema pentru toate centrele urbane dar fara de care nu ar exista. Dar acestea erau mereu la marginea oraselor , margine care mereu se extindea din cauza cresteri populatie si care ajungea de multe ori chiar langa ele, astfel exista posibilitatea transmiterea multitudinilor de boli care se formau acolo datorita numarlui mare de insecte si animale care erau atrase de aceste locuri , animale care erau mereu cunoscute pentru transmitera de boli din aceste locuri extrem de murdare si nesanitare : Sobolani , Soareci , Porumbei … animale care ulterior mergeau in oras. Fara sa mentionam vantul care trimiteau mirosul in toate directile si ajungea in oras.
Dar ce se aflau in aceste gropi de gunoi ale vechilor centre urbane este o nimica pe langa ce putem sa gasim in cele moderne.
In cele vechi gasim reziduri animale , alimentare , ceramica , moloz …
In cele moderne : Reziduri animale si alimentare , plastic , metal , sticla … si multe alte componente care pot fi RECICLATE dar si mai important care sunt extrem de periculoase deorace aceste contin in interiorul lor componente chimice : Freon , Mercur , Plumb si multe alte chimicale care se afla in parfumuri , farduri , medicamente si alte substante de “ingrijire personala” care o data ce ajung in aceste gropi se desconpun cu timpul si ajung treptat in panza freatica , ulterior la robinetul populatie din jur sau in raurile , oceanele , marile … din apropiere si risca sa otraveasca populatia care consuma viata marina din aceste locuri sau face baie in acestea. Si sa nu uitam ca exista riscul foarte real a unui incendiu in acetse gropi de gunoi care va elibera toate aceste substante in atmosfera ca ulterior sa fie purtat de vant in zonele ubrane.
Si aici apare procesele de reciclare care nu numa ca pote sa ne scape de aceste riscuri dar sunt extrem de folositoare in refolosirea resurselor. Acest lucru se datoreaza faptului ca acum folosim materiale usor reciclabile in viata de zi cu zi ; Plasticuri , Sticla , Metale ( care si in trecut erau reciclate deoarece uneori erau mai pretioase decat aurul – topire ) si multe altele.
Aceste procese sunt si necasare pentru eliberarea spatiului pe care il ocupa ( loturile de masini, gropile de gunoi …) Dar si pentru ca extractia de resurse din pamant devine tot mai scumpa ( in viitor , momentan nu reprezinta a problema majora ) si mai grea , dar si pentru ca numarul populatie planetare este in crestere , astfel nevoile de resurse este in plina crestere , resurse care sunt din ce in ce mai greu de gasit in pamant si care sunt din ce in ce mai mult la suprafata.
Dar aceasta nu reprezinta momentan o problema , problema majora este ce-a economica. In momedntul de fata avem multe componete foarte avansate – IT , Industriale , Frigorifice si alte masini casnice care sunt aruncate in Africa din simplu motiv ca este mult mai ieftin sa le urci intr-un vapor si sa mearga 10.000 KM pe Ocean si sa fie aruncate acolo. Problema este ca aceste componente au substante extrem de periculoase in ele si care sunt extrase extrem de greu deoarece sunt bine imbinate si care necesita procese extrem de avanstae technologic pentru a fii inlaturate. Nu forta fizica care intra in contact direct cu substantele extrem de periculoase regasite in aceste componente.
La fel poate fii spus despre intreaga industrie a reciclarii, o industrie care beneficieaza de foarte mult ajutor guvernamental dar care nu are cum sa tine competitie cu o groapa in pamant si cateva excavatoare. Dar mai ales cu lacomia corporatiunilor care pot sa cumpere certificate verzi de la alte companii care polueaza mai putin pentru a se da ecologice cand ele polueaza la fel si ciar mai mult – o afacere foarte profitabila pentru ambele parti.
Probabil ce-a mai mare problema a reciclarii resurselor in epoca moderna este faptul ca technologia pentru a face acesta este scumpa si oameni inca nu sunt obisnuiti cu idea de reciclare a resurselor , un lucru cu care trebuie sa ne invatam relativ rapid deoarece resursele planetei devin din ce in ce mai constranse si numarul populatie care va avea acces si nevoie de el va creste exponential considerand ca China si India se ridica din saracie si incep sa consume din ce in ce mai multe resurse.
Poulatia celor doua tari combinata este de 2.5+ Miliarde si cum se stie un American consuma la fel cat 5 Indieni desi cand punem si cat castiga un American vs cat castiga un Indian diferenta este cam de 30 de ori , acest factor de 5 ori pare mic dar problema este ca un American nu dar ca manca mult dar si consuma mult mai multe resurse energetice , materiale , alimentare … si ei is doar 317 millione.
Astfel o schimbare a bogatiei planetare inspre China si India , fapt care se realizeaza deja , va insemna ca nu numar mult mare de oameni v-or avea aceleasi cereri de resurse , resurse care sunt deja in scadere. Astfel cu siguranta va fi necesar dezvoltarea centrelor de reciclare si de refolosirea resurselor.
Adevarul este ca oriunde te uiti se pot gasi probleme si soluti la ele , dar problema majora a viitorului omeniri este managmentul resurselor. Noi ca rasa am evoluat foarte mult din toate punctele de vedere si odata cu aceasta evoultie am inceput sa folosim diferite resurse pentru a mentine si continua evoultia noastra ca rasa.
Dar din punctul meu de vedere , am ajuns la un mare blocaj in evlutia noastra ca rasa ; Blocajul Lacomiei care cauzeaza Risipa. Populatia Creste , exista destule resurse ca sa hranim intreaga populatie , exista techologie pentru a mentine si a creste numarul populatiei , exista destul pamant ca sa traiasca toata populatia. Dar noi ca oameni am fost tot timpul supusi problemelor esentiale :Lacomia si Risipa. Aceastea ne-au afectat inteaga evoultie ca specie si ne-au schimbat pe noi ca fiinte ca sa ajungem ce suntem astazi. Dar mereu le-am ignorat si mereu le-am pus la o parte ,sperand ca merg si ne lasa in pace , dar ele nu fac acest lucru. Adevarul este ca noi putem sa avem tot ce ne trebuie , sa avem destule resurse si sa avem de toate dar singurul lucru care nu ne lasa sa facem acest lucru este faptul ca altii ne-au blocat accesul la ele pentru simplu fapt ca pot pentru ca noi i-am lasat.
Universul in sine poate fii vazut ca un mecanizm de reciclare. Soarele poate sa ne ofere energie inepuizabila si sa ajungem la aceasta print-o fractiune din poluare care am generat-o incecand sa folosim conbustili fosilici si la o fractiune din pret. Prin reciclare putem sa refolosim materialele care le extragem la interminabil sau pana cand nu mai putem recupera nimic prin refolosire. De asemenea in sistem nostru solar sunt multe alte surse de materie prime , materie prima care poate sa fie mult mai rezistenta si mai buna decat pe cea care am gasti-o pana acum pe pamant.
Pana la urama ce trebuie sa intalegem este ca noi mereu am folosit resursele care ne-au fost la dispozitie pentru avanasare si continuarea noastra ca specie , in trecut am folosit resurse vegetale si cele animale – resurse primitieve .
Ulterior am folosit resurse minerale : Bronz , Fie , Aur , Cupru , Carbune , Sare … pentru a avansa societate si nivelul de trai.
Acum folosim resurse fosilice : Gaz , Petrol , Carbune , … desi nu mai trebuie sa le folosim de forte mult timp.
Si v-om continua cu resurse”alternative”: Energie Termala , Solara , Eoliana …
Dar si acestea vor fi depasite de altele la randul lor , de alte surse si mai bune , si mai curate , economice …
Omenirea in sine este un proces de evolutie contiuna , un proces care mereu va avea ceva mai bun si un proces care meru va produce reziduri si un proces care mereu va avea ceva nou de oferit noilor generati dar aceste lucri au o conditie foarte importanta : Toate generatile sa curete dupa ele mizerile pe care le genereaza. O lectie noua pentru umanitate dar o lectie importanta pentru ca nu a mai fost spusa nici o data in istorie desi sa mai intamplat. O lectie care inseamna sa nu lasi gunoaiele peste tot , o lectie care inseamna sa nu iti lasi indatoririle la altii , o lectie care inseama ca nu astepti ca altii sa faca ceea ce tu nu ai facut.
Pentru ca ce tu nu ai facut poate sa nu mai fie facut de nimeni dar lipsa caruia poate sa il ucida pe cel care vine , si atunci tu ai uicis pe toti care pot sa vina. Acesta este de fapt viitorul nostru , a tuturor: Pionerii Fiecarei Generatii!
Pentru mine asta inseamana cu adevarat sa reciclezi in viitor. Pana acuma nu am putut sa facem acest lucru pentru ca nu am avut technologie necaseara dar acuma ca o avem trebuie sa o facem pentru a da noilor genarti o lume mai curata , o lume cu mai putin risc , o lume cu mai putina poluare , o lume cu mai putin stres si o lume cu mai multe resurse – o lume cu mai multe oportunitati.
O lume in care totul este folosit si numai ce trebuie este aruncat , deoarece nimeni nu stie cand ce aruncam azi ne poate lovii maine. Acum nu mai aruncam deseuri simple si usor de descompus ci deseuri care odata descompuse pot cauza probleme grave pentru sanatatea fiecarui urmas , fara sa mentionam ca acuma totul a devinit un loc de aruncat gunoiul datorita iresposabilitati umane.
Bibliografie:
– Cultura Generala
– http://read.bi/1hbC5TP – Top 15 Gropi de Gunoi. Multe situate langa apa.
– – Pericolul Deseurilor Electronice
– – India vs America – Problema nu este Mancare si nici Materia Prima ci cum facem Managmentul Acestieia
2.Participarea elevului Georgiu Darius (cls.XIC) la Simpozion Naţional „Henri Coandă”- ediţia a-X-a, 10 aprilie 2014,desfasurat la Buzau ,la sectiunea:tehnologie
Pogres tehnologic si ecologie
Georgiu Darius , XIC- Colegiul Tehnic Turda
Profesor coordonator: Hanca Simona-Colegiul Tehnic Turda
Progresul tehnologic reprezintă inbunătatirea tehnologiei de la origini pana astazi , de exeplul putem lua calculatorul care acum mult timp incapea intr-o cameră iar acum incape pe un birou , sau mai nou sunt niste cutiuțe care se leagă la un monitor si ai tot conținutul de pe internet la dispoziție.
Telefonul poate fi un alt exeplu , ganditivă ce telefoane erau acum 15-20 de ani si la ce sa ajuns in ziua de azi , iar in urmatori 15-20 de ani vom fi uluiti de cea ce se va scoate pe piață . Deci progresul tehnologic reprezintă o inbunătățire a tehnologiei in fiecare zi/luna/an.
Calculatorul,istoria lui:
Cel mai vechi mecanism cunoscut care se pare că putea funcționa ca o mașină de calculat se consideră a fi mecanismul din , datând din anul 87 î.e.n. și folosit aparent pentru calcularea mișcărilor planetelor. Tehnologia care a stat la baza acestui mecanism nu este cunoscută.
Ce exista in jurul anilor 80` |
O dată cu revigorarea matematicii și a științelor în timpul Renașterii europene au apărut o succesiune de dispozitive mecanice de calculat, bazate pe principiul ceasornicului, de exemplu mașina inventată de Blaise Pascal. Tehnica de stocare și citire a datelor pe cartele perforate a apărut în secolul al XIX-lea. În același secol, Charles Babbage este cel dintâi care proiectează o mașină de calcul complet programabilă (1837), însă din păcate proiectul său nu va prinde roade, în parte din cauza limitărilor tehnologice ale vremii.
În prima jumătate a secolului al XX-lea, nevoile de calcul ale comunității științifice erau satisfăcute de calculatoare analoage, foarte specializate și din ce în ce mai sofisticate. Perfecționarea electronicii digitale a condus la abandonarea calculatoarelor analogice în favoarea celor digitale (numerice), care modelează problemele în numere (biți) în loc de semnale electrice sau mecanice. Este greu de precizat care a fost primul calculator digital; realizări notabile au fost: calculatorul Atanasoff-Berry, mașinile Z ale germanlui Konrad Zuse – de exemplu calculatorul electromecanic Z3, care, deși foarte nepractic, a fost probabil cel dintâi calculator universal, apoi calculatorul ENIAC cu o arhitectură relativ inflexibilă care cerea modificări ale cablajelor la fiecare reprogramare, precum și calculatorul secret britanic Colossus, construit pe bază de lămpi și programabil electronic.
Echipa de proiectare a ENIAC-ului, recunoscând neajunsurile acestuia, a elaborat o altă arhitectură, mult mai flexibilă, care a ajuns cunoscută sub numele de arhitectura von Neumann sau „arhitectură cu program memorat“. Aceasta stă la baza aproape tuturor mașinilor de calcul actuale. Primul sistem construit pe arhitectura von Neumann a fost EDSAC.
În anii 1960 lămpile (tuburile electronice) au fost înlocuite de tranzistori, mult mai eficienți, mai mici, mai ieftini și mai fiabili, ceea ce a dus la miniaturizarea și ieftinirea calculatoarelor. Din anii 1970, adoptarea circuitelor integrate a coborât și mai mult prețul și dimensiunea calculatoarelor, permițând printre altele și apariția calculatoarelor personalede acum.
Un calculator, numit și sistem de calcul, computer sau ordinator, este o mașină de prelucrat date și informații conform unei liste de instrucțiuni numită program. În zilele noastre calculatoarele se construiesc în mare majoritate din componente electronice și de aceea cuvântul „calculator” înseamnă de obicei un calculator electronic. Calculatoarele care sunt programabile liber și pot, cel puțin în principiu, prelucra orice fel de date sau informații se numesc universale (engleză general purpose, pentru scopuri generale). Calculatoarele actuale nu sunt doar mașini de prelucrat informații, ci și dispozitive care facilitează comunicația între doi sau mai mulți utilizatori, de exemplu sub formă de numere, text, imagini, sunet sau video sau chiar toate deodată (multimedia).
Știința prelucrării informațiilor cu ajutorul calculatoarelor se numește informatică (engleză Computer Science). Tehnologia necesară pentru folosirea lor poartă numele Tehnologia Informației, prescurtat TI sau IT (de la termenul englezesc Information Technology).
Ce exita in ziua de azi |
În principiu, orice calculator care deține un anumit set minimum de funcții (altfel spus, care poate emula o mașină Turing) poate îndeplini funcțiile oricărui alt asemenea calculator, indiferent că este vorba de un PDA sau de un supercalculator. Această versatilitate a condus la folosirea calculatoarelor cu arhitecturi asemănătoare pentru cele mai diverse activități, de la calculul salarizării personalului unei companii până la controlul roboților industriali sau medicali (calculatoare universale).
Telefonul mobil: Un telefon mobil sau telefon celular (întâlnit și sub formele substantivizate „un celular”, „un mobil”) este un dispozitiv electronic portabil care funcționează fără fir (prin radio) pe baza rețelei GSM și este folosit în general pentru comunicațiipersonale la distanță mare. Telefoanele portabile care nu se bazează pe rețeaua GSM nu trebuie numite „mobile”, deși sunt deplasabile, v. mai jos.
Inceputul telefoanelor mobile |
Miniaturizarea continuă a permis ca în zilele noastre în telefoanele mobile să se mai integreze o serie întreagă de funcțiuni suplimentare, ca de ex. dictafon, aparat de fotografiat și filmat, aparat de accesat Internetul și webul, GPS, radio și multe altele, astfel rezultând un nou gen de telefon mobil, foarte „inteligent”, numit smartphone.
Inceputul telefoanelor mobile 2 |
Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie și recepție”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o rază de acțiune limitată și cântărea nu mai puțin de 2,5 kg. Au mai trecut 35 de ani până când telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară largă, de oamenii obișnuiți. Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola.[1][2] Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973. Abia în 1983 Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X.
În ziua de azi telefonia celulară sau mobilă se bazează pe standardul de comunicații și rețeaua GSM.
Telefonul din ziau de azi
Ecologia este o știință biologică de sinteză ce studiază interacțiunea dintre organisme, plante și mediul în care ele trăiesc (abiotici și biotici). Pentru aceasta ecologia analizează îndeaproape structura, funcția și productivitatea sistemelor biologice supraindividuale (populații, biocenoze) și a sistemelor mixte (ecosisteme). Cu timpul, în a doua jumătate a sec. XX prin conștientizarea importanța condițiilor de mediu, semnificația termenului ecologie s-a lărgit peste sensul restrâns din domeniul biologiei, devenind și un sinonim pentru ideea de protecție a mediului înconjurător. Totodată, se leagă strâns de ecologie domeniul promovării unei economii ecologizate, unde principiile ecologice devin și principii fundamentale în dezvoltare.
Primul savant care a reliefat principiul interacțiunii în lumea vie a fost Charles Darwin. Darwin a observat că diferitele specii se influențează reciproc prin activitățile lor și că de aceste interacțiuni reciproce depinde succesul unei specii în lupta pentru existență, adică numărul său de supraviețuitori, de urmași. Ideile lui Darwin au fost dezvoltate de zoologul Ernst Haeckel care a fost primul care a formulat termenul de ecologie în anul 1866. Ecologia după Ernst Heinrich Haeckel (1866): ”Studiul interacțiunilor dintre organismele vii și ambient și organismele vii între ele în condiții naturale” (de la cuvântul elin οικος = casă, cămin).
Calitatea vietii noastre depinde de calitatea mediului – aer, apa, sol, plante, animale, paduri, lacuri, rauri. Toate aceste componente ale mediului, integrate in structuri complexe, ecosistemele, sunt influentate si modificate, in proportii diferite de tot ceea ce inseamna dezvoltarea sistemului socio-economic. Consumul de resurse naturale, deseurile rezultate din toate procesele industriale, agricole sau casnice, constructiile hidrotehnice, schimbarea folosintei terenurilor, producerea in cantitate mare a unor substante de sinteza (fertilizanti, pesticide, medicamente, coloranti, fibre, mase plastice, cauciuc ), turismul de masa, comertul international sunt factori ce indica dezvoltarea dar, in acelasi timp sunt factori care determina modificari substantiale ale ecosistemelor. De aici apare necesitatea de a controla si supraveghea raportul dintre dezvoltarea economica si calitatea mediului si de a proiecta si aplica politici si strategii de protectia mediului.
Ecologia ne ofera instrumentele stiintifice de evaluare a structurii si functiilor ecosistemelor iar domeniul protectiei mediului instrumentele si logistica pentru aprecierea cantitativa si calitativa a impactului antropic, diminuarea impactului si remedierea efectelor negative.
Nevoia de specialisti care sa inteleaga efectele dezvoltarii asupra mediului, la diferite scari spatio-temporale, sa poata construi programe si proiecte de protectia mediului si sa acceseze informatiile privind calitatea mediului este in crestere evidenta.
Bibliografie:
- A. Munteanu, Retele locale de calculatoare. Proiectare si administrare (editia a II-a), editura Polirom,2006
- Lars Klander, Anti-hacker. Ghidul securității rețelelor de calculatoare, 679 p., ALL Educational, Bucuresti 1998;
- COANDĂ C., STOICULESCU C., 2005, Cercetări asupra biodiversităţii forestiere din unele arii protejate din Carpaţii României, Revista Pădurilor
3.Participarea elevului Tutui Muresan Florin (clasa IXB) la SIMPOZIONUL NAŢIONAL« IPO-TECH »PERSPECTIVE TEHNICE ŞI TEHNOLOGICE -PRIORITĂŢI ŞI DEMERSURI ÎN CONTEXTUL EUROPEAN,EDIŢIA a VII-a, 29 martie 2014,Colegiul Tehnic „Ion Creanga „Tg.Neamt.
Influenta gameing-ului in dezvoltarea calculatoarelor
Tutui Muresan Florin-clasa IXB-Colegiul Tehnic Turda
Prof.coord.Hanca Simona-Colegiul Tehnic Turda
Competițiile de gaming au devenit un sport în sine, jucătorii profesioniști fiind plătiți cu sume destul de mari. Gamerii sunt sponsorizați de corporațiile internaționale care le asigură transport, cazare și diferite sume de bani. Pentru a câștiga un consurs, care adună cei mai abili jucători din lume, profesioniștii au nevoie de echipamente foarte rapide și foarte bine gândite.
Dar nu numai gamerii profesionisti se joaca pe calculator. Niciun alt sector nu a avut o creștere explozivă asemănătoare industriei gamingului.De curând ESA (Entertainment Software Association) a publicat ultima analiză de gen iar cifrele sunt surprinzătoare și confirmă în mod ferm că gaming-ul este una din componentele de bază ale entertainment-ului la nivel mondial.În urma studiului a rezultat că 58% dintre americani se joacă jocuri video și o medie de 2 gameri pe gospodărie (houdehold). In fiecare casă din America există cel puțin o platformă dedicată gaming-ului, pc, consolă sau smartphone. (potrivit site-ului www.noobz.ro)
Pentru a face fata cererii de jocuri, calculatoarele au trebuit sa se dezvolte si ele. De la grafica simplista jocurile au evoulat pana la simulatoare care redau in cele mai mic detalii amanuntele.
Pentru a putea trece de la jocuri precum Pacman, in care o bulina trebuia sa inghita punctulete s-a ajuns la jocuri precum Assasins Creed, unde povestea o face jucatorul.Calculatorul a trebuit sa tina pasul cu cererea de piata. Astfel, primele componente imbunatatite de gamer-i pentru gamer-i au fost placile video, la care s-au modificat vitezele de lucru dar si rata de transfer a informatiilor. Nu numai placile video au suferit multe imbunatatiri pentru a tine pasul cu grafica video a jocurilor, dar si celelalte componente au trebuit sa tina pasul.
Rivalitatea dintre companiile producatoare ale placilor de video, in ceea ce priveste atragerea clientilor gamer-i a ajuns pana acolo incat, potrivit site-ului noobz.ro, la achizitionarea placiii video AMD Radeon 7990, primesti 8 jocuri incluse in pret.
Dezvoltatorii de jocuri au facut si o intalnire anuala, Game Developers Conference , care anul trecut a reunit o industrie intreaga, de la dezvoltatori de jocuri (studiouri), la producatori de hardware, s.am.d. Anul trecut, spre exemplu, pentru o mai mare interactiune cu jocurile PC, s-a prezentat SDK-ul (Softwer Development Kit) Perceptual Computing Software Development 2013, care ofera o serie de functii cum ar fi Creative Interactive Gesture Camera.
Prin acesta se poate realiza urmarirea mainii si a degetului, recunoastere vocala, analiza trasaturilor fetei sau realitatea augmentata, deschizand calea catre o lume cu functii noi pentru urmatoarea generatie de jocuri.
O alta componenta a calculatorului care a evoluat o data cu dezvoltarea jocurilor a fost unitatea de stocare. Chiar daca nu jocul a influentat dezvoltarea acestei parti a computerului, jocurile au beneficiat din plin de unitatile de stocare mai mari. Extinderea capacitatii suporturilor de stocare optice a eliminat nevoia intreruperii jocului pentru a trece la discul urmator, iar unele jocuri moderne sunt mai mari decat HDD-ul unui laptop, potrivit site-ului hit.ro
Perifericele calculatoarelor au evoluat spectaculos, o data cu dezvoltarea jocurilor cerute de piata. Astfel, de la joystick-uri si volane, perifericele s-au extins la scaune/fotolii cu senzori de miscare, casti cu realitate virtuala, manusi cu senzori, toate realizate pentru ca gamer-ii sa poata interactiona mai bine cu jocul.
Dezvoltarea jocurilor a dus la crearea unor periferice dedicate strict acestora, si anume platformele Steam, pentru care s-au realizat controlere, o combinaţie între un gamepad clasic şi un mouse care poate suplinii (în multe cazuri) absenţa unei tastaturi. Alături de acest Steam Controller se va lansa și un sistem de operare, SteamOS dar și stații de lucru, Steam Machines.
In ultimii ani, gamer-ii au inceput sa separe dezvoltarea jocurilor de restul directiilor de dezvoltare a tehnicii IT si asta in special pentru ca transformarile, evolutia componentelor necesare dezvoltarii jocurilor se face din ce in ce mai repede. Jocurile cer din ce in ce mai multa memorie, viteza mai mare de prelucrare si transfer a datelor, capacitati mult mai mari ale calculatoarelor decat in aproape oricare alt domeniu. Astfel s-a dezvoltat si comapnia Razer, al carui slogan si este „For gamers, by gamers”. Compania Razer si-a propus sa realizeze si sa distribuie sisteme PC, componente si periferice doar pentru jucatori.
Tot in ultimii ani desktopurile care se vand cel mai bine sunt cele care au configuratie speciala pentru jocuri, asta insemnand procesoare performante, placi de video si unitati de stocare mari. De asemenea, producatorii de laptopuri au inceput sa faca unitati specializate doar pentru jocuri. Spre exemplu, potrivit site-ului computergames.ro, Compania MSI a scos pe piata in acest an un laptop dedicat jocurilor. MSI a prezentat un laptop subțire și ușor cu procesor Intel Haswell, grafică next-gen NVIDIA și display de 15.6 inci ce suportă rezoluția de 2880 x 1620 pixeli, denumită “3K.
Jocurile moderne presupun mai mult decât grafică, procesoare si unitati de stocare. Gamerii cer imersiune totală în scenariul jocului pentru a sesiza toate indiciile, inclusiv pe cele auditive. Acest lucru a dus la inovatii deosebite la placile de sunet ale calculatoarelor. Spre exemplu, potrivit site-ului computergames.ro, ASUS a lansat Xonar U7 Echelon, o placă de sunet compactă cu 7.1 canale și adaugă un camuflaj militar unic în gama Echelon. Pe lângă aspectul stilat, inginerii ASUS au lucrat la o gamă impresionantă de funcții menite să ajute pasionații de jocuri: Sonic Radar pentru poziționarea vizuală a sunetelor din jocuri și Sonic Studio Pro pentru controlul fin al fiecărei caracteristici audio. Interfața intuitivă de tip “point-and-click” poate fi utilizată pentru a activa profilurile pentru diferite medii audio și pentru a face reglaje de finețe în sistemul Dolby Home Theater 4, convertind sunetul stereo în sunet surround 5.1 sau 7.1. Sonic Studio Pro dispune și de tehnologia Perfect Voice pentru reducerea distorsiunilor.
Comparativ cu alte tehnologii de reducere a zgomotului ce se bazează pe anularea zgomotului cu faze inversate, Perfect Voice utilizează algoritmi avansați ce separă zgomotul ambiental de voce. Rezultatul constă în comunicații cu sunet de cristal, chiar și într-un mediu zgomotos, cum ar fi o sală de jocuri. Controlul fizic separat pentru volumul căștilor și cel al microfonului simplifică ajustarea sunetelor în timpul jocului, fără a distrage atenția utilizatorului prin deschiderea meniului sau a panoului de setări.
Toate aceste transformari ale calculatoarelor au fost posibile nu numai datorita cererii mari a utilizatorilor, ci si datorita faptului ca, folosite moderat si adecvat varstei, jocurile dezvolta imaginatia,dar si capacitatea de reactie, atentia, memoria, reflexele. In ultimii jocurile de tip multi-player au fost recunoscute ca sport, e-sport si se organizeaza anula competitii de gen. O astfel de competitie se desfasoara si la noi in tara, la Bucuresti, turneul mondial DreamHack.
In concluzie, jocurile nu numai ca au dus la rapida dezvoltare a tehnologiei IT, dar se desprinde ca o ramura separata in care inovatiile si imbunatatirile apar mult mai des ca in alte domenii.
Bibliografie :
- Lev Manovich (7 martie 2002). The language of new media. The MIT Press.
- 2. Honor Beddard and Douglas Dodds. (2009). Digital Pioneers. London: V&A Publishing.
Weblografie:
http://computergames.ro/msi-anunta-laptopul-de-gaming-cu-display-3k/
http://computergames.ro/cum-arata-noul-steam-controller/
http://computergames.ro/inceput-game-developers-conference-2014/
http://dreamhack.ro/2014/despre-dreamhack/
http://www.hit.ro/stiinta-generala/10-lucruri-care-au-schimbat-radical-lumea-jocurilor/5/
http://www.hit.ro/jocuri-console/Cele-mai-importante-tendinte-de-gaming-in-2014/5/
4. .Participarea elevului Georgiu Darius (clasa XIC) la SIMPOZIONUL NAŢIONAL« IPO-TECH »PERSPECTIVE TEHNICE ŞI TEHNOLOGICE -PRIORITĂŢI ŞI DEMERSURI ÎN CONTEXTUL EUROPEAN,EDIŢIA a VII-a, 29 martie 2014,Colegiul Tehnic „Ion Creanga „Tg.Neamt.
Electricitatea si aplicatiile ei
Georgiu Darius-clasa XIC-Colegiul Tehnic Turda
Prof.coord.Hanca Simona-Colegiul Tehnic Turda
Istoric: Din vremurile cele mai vechi era cunoscut că, multe materiale, fiind supuse frecării manifestau o anumită atracție pentru alte materiale. Acest lucru l-a făcut pe fizicianul Stephen Gray (1544-1603) să presupună că electricitatea nu este o proprietate intrisecă a materiei însăși, ci mai degrabă un fel de fluid, care e produs sau transferat când corpurile se freacă între ele. Stephen Gray (1667-1736) relata în 1729 printr-o scrisoare câtorva membri ai Societății Regale că „forța electrică” a unui tub de sticlă frecat poate fi transmisă altor corpuri astfel încât să le confere aceeași proprietate de a atrage sau a respinge mici corpuri pe care o avea și tubul. Devenise clar că, electricitatea, orice era ea, putea fi separată de corpul în care a fost produsă.
Printre primii care au observat respingerea electrică au fost Niccolò Cabeo (1586-1650) și Francis Hauksbee (1666-1712). Charles François de Cisternay du Fay (1698-1739) și Stephen Gray au fost primii care au descoperit sarcina electrică negativă și pozitivă și le-au numit rășinoasă, respectiv vitroasă (de la vitreus din latină, care înseamnă sticlos) datorită faptului că se obțineau frecând rășini, respectiv sticlă. Abatele Jean-Antoine Nollet (1700-1770) a fost cel care a pus acest lucru în concordanță cu teoria fluidelor electrice.
Stephen Gray (1544-1603) |
Electricitatea este un set de fenomene fizice asociate cu prezența și fluxul de sarcină electrică. Energia electrică produce o mare varietate de efecte bine-cunoscute, cum ar fi: fulgerul, electricitatea statică, inducția electromagnetică și fluxul de curent electric. În plus, energia electrică permite crearea și primirea de radiații electromagnetice, cum ar fiundele radio.
În domeniul energiei electrice, sarcina produce câmpuri electromagnetice care acționează asupra altor sarcini. Energia electrică apare ca urmare a mai multe tipuri de fizică:
- sarcină electrică: o proprietate a unor particule subatomice, care determină interacțiunile lor electromagnetice. Materia încărcată electric este influențată de, și produce, câmpuri electromagnetice. Cu toate că se adaugă un strop de sare pentru a magnetiza
- electricitatea
- curentul electric: o mișcare sau flux de particule încărcate electric, de obicei, măsurat în amperi.
- câmp electric (a se vedea electrostatică): un tip special, simplu de câmp electromagnetic produs de o sarcină electrică, chiar atunci când nu este în mișcare (de exemplu, nu există curent electric). Câmpul electric produce o forță pe alte sarcini din vecinătatea sa. Sarcinile care se deplasează în plus produc un câmp magnetic.
- potențialul electric: capacitatea unui câmp electric de a face lucru mecanic pe o sarcină electrică, de obicei, măsurată în volți.
În electrotehnică, energia electrică este utilizată pentru:
- energie electrică unde curentul electric este folosit pentru a pune în funcțiune echipamentul
- electronică care se ocupă cu circuite electrice care implică componente active electrice, cum ar fi: tuburi vidate,tranzistori, diode și circuite integrate, precum și tehnologii asociate pasive de interconectare.
Fenomenele electrice au fost studiate încă din antichitate, deși progrese în domeniul științei, nu s-au făcut până în secolele XVII și XVIII. Aplicațiile practice pentru energia electrică însă au rămas puține, și nu au putut fi puse spre utilizare industrială și rezidențială de către ingineri până în secolul al XIX-lea. Expansiunea rapidă în domeniul tehnologiei electrice în acest moment a transformat industria și societatea.
Versatilitatea extraordinară a electricității ca mijloc de furnizare a energiei înseamnă că poate fi pusă la un set aproape nelimitat de utilizări care includ: transport, încălzire,iluminat, comunicații, precum și calcul. Energia electrică este coloana vertebrală a societății industriale moderne.
Fluxul de electroni poate fi condus de conductori alcătuiți din diverse metale cum ar fi: Argintul, Cuprul, Fierul, Aurul, Platina, Aluminiul, Wolfram, etc.
Descarcarile elecrice: Trăsnetul este o descărcare electrică disruptivă, care se produce în atmosferă, de obicei, dar nu totdeauna, în timpul furtunilor.
Majoritatea trăsnetelor au loc la altitudine (în interiorul aceluiași nor sau între diferiți nori) și, de obicei, nu sunt observate. Trăsnetele care se produc între nor și pământ sunt numite negative sau pozitive (vedeți figura). Descărcări electrice de mare am ploare au loc de asemenea în straturile înalte ale atmosferei.
Tensiunea între un nor și pământ a fost măsurată la câteva zeci de milioane de volți. Aerul uscat are o putere de străpungere de cca. 3 milioane de volți/metru care ar duce (considerând lungimea trăsnetului de 1-2 km) la o tensiune mult mai mare decât cea măsurată. Observații asupra trăsnetelor au stabilit că acestea sunt precedate de o descărcare prealabilă, în care aerul este ionizat într-o lavină electronică, rezultând o reacție în lanț, care creează un canal de aer ionizat pentru trăsnet cu o putere de străpungere de aproximativ 50 de ori mai mică decât a aerului ne-ionizat. Acest canal se formează în vecinătatea corpurilor proeminente de pe pămant, unde intensitatea câmpului electric este maximă. Descărcarea (sau descărcările) principală are loc exclusiv în lungul acestui canal de aer ionizat, de obicei în formă de zig-zag. Există ipoteza că aerul esteionizat de radiațiile cosmice (Charles Thomson, 1925), deși aceasta explicație nu este acceptată de către toți cercetătorii. În prezent, cercetarea trăsnetelor continuă și utilizează mici rachete sau baloane metereologice de cercetare.
Protecția împotriva trăsnetului este dată de paratrăsnet, un dispozitiv inventat la jumătatea secolului al 18-lea de către Benjamin Franklin. Majoritatea oamenilor loviți de trăsnet sunt surprinși de furtună într-un loc expus sau se află în imediata vecinătate a unui copac lovit de trăsnet.
Avioanele sunt protejate cu un dispozitiv numit în engleză discharge wicks. Acestea sunt elemente metalice ascuțite pe aripi care minimizează sarcina statică care se acumulează pe suprafața metalică a avionului în zbor.
Traznet negativ:
- Descărcarea prealabilă durează 0,01 s, urmată de cea principală de numai 0,0004 s, urmată la rândul ei după o scurtă pauză (de 0,03 s – 0,05 s) de noi descărcări (în medie, 4 sau 5 descărcări principale, sau propriu zise). Au fost observate până la 42 de astfel de descărcări succesive într-un trăsnet, cu un curent mediu de 20 000 amperi.
- Datorită duratei foarte scurte a unui trăsnet, doar câteva microsecunde, intensitatea curentului electric poate atinge sute de mii de amperi, iar temperatura plasmei din interiorul acestuia poate depăși 28 000 °C.
- Un trăsnet atinge în medie lungimea de 1 – 2 km. În zonele tropicale, unde umiditatea aerului e mai ridicată, trăsnetele pot ajunge la 2 – 3 km lungime. În nori s-au observat trăsnete cu o lungime de 5 – 7 km, iar cu ajutorul radarului pentru trăsnete, unele care ating 140 km lungime.
- Tensiunea unui trăsnet cu o lungime de 1 km este de aproximativ 100 milioane de volti. Sarcina totală care este descărcată într-un trăsnet este în medie de 5 coulomb. Cu o durată medie de aproximativ 30 de microsecunde, curentul mediu al unui trăsnet negativ este de aproximativ 100 000 A.
- Energia totală descărcată este aproximativ 500 MJ
Traznet pozitiv:
Deoarece trăsnetele pozitive au lungimea mai mare și descarcă sarcini de pe suprafețe mai întinse, acestea au o energie mult mai mare decât cele negative.
- Lungimea și, prin urmare, tensiunea sunt de aproximativ 10 ori mai mare decât a trăsnetelor negative
- Sarcina descărcată este de aproximativ 100 de ori mai mare. Prin urmare frecvența de producere este de aproximativ 100 de ori mai mică, comparativ cu trăsnetele negative (mai exact 5 %)
- Durata și curentul sunt ambele de aproximativ 10 ori mai mari
- Energia este de aproximativ 1000 de ori mai mare
Bibliografie:
1. Baigrie, Brian (2006), Electricity and Magnetism: A Historical Perspective, Greenwood Press, pp. 7–8
Weblografie:
1.http://ro.wikipedia.org
2.www.circuiteelectrice.ro
5. 3.Participarea prof.Hanca Simona la SIMPOZIONUL NAŢIONAL« IPO-TECH »PERSPECTIVE TEHNICE ŞI TEHNOLOGICE -PRIORITĂŢI ŞI DEMERSURI ÎN CONTEXTUL EUROPEAN,EDIŢIA a VII-a, 29 martie 2014,Colegiul Tehnic „Ion Creanga „Tg.Neamt.
MECATRONICA ŞI INTEGRONICA- ŞTIINŢELE VIITORULUI
Autor:Profesor: Hanca Simona
Colegiul Tehnic Turda
Prezentare generală
„MECATRONICA” : Mecatronica este combinaţia sinergeticǎ şi sistematicǎ a mecanicii, electronicii şi a informaticii în timp real.
Mecatronica este un domeniu transdisciplinar al ingineriei, o combinaţie sinergetică între mecanica de precizie, sistemele electronice de comandă şi control şi informatică, ce serveşte proiectării, realizării, punerii în funcţiune şi exploatării de sisteme automate inteligente.
Conceptul de mecatronică s-a născut în Japonia la începutul deceniului al optulea al secolului trecut. Termenul în sine a fost brevetat de către concernul Yaskawa Electric Co şi a fost utilizat pentru a descrie fuziunea tehnologică: MECANICĂ– ELECTRONICĂ– INFORMATICĂ (fig.1).
Tot ceea ce numim astăzi produs de înaltă tehnicitate este produs mecatronic.
fig. 1- Fuziunea tehnologicǎ: mecanicǎ- electronicǎ- informaticǎ
Mecatronica este rezultatul evolutiei fireşti în dezvoltarea tehnologică. Tehnologia electronică a stimulat această evoluţie. Dezvoltarea microelectronicii a permis integrarea electromecanică. In următoarea etapă, prin integrarea microprocesoarelor în structurile electromecanice, acestea devin inteligente şi astfel s-a ajuns la mecatronică (fig. 2).
fig.2- Fluxul către integrarea mecatronică
Tehnologia mecatronică aduce în centrul atenţiei problema informaţiei care este componenta dătătoare de ton în raport cu materialul şi energia. Această poziţie a informaţiei este motivată de către japonezi prin urmatoarele argumente:
- informaţia asigură satisfacerea nevoilor spirituale ale omului;
- numai informaţia creşte valoarea nou adaugată a tuturor lucrurilor;
- informaţia inseamnă cultură.
Exemple de produse si sisteme mecatronice:
Practic tot ceea ce numim produs de inaltă tehnicitate este produs mecatronic. Automobilul modern, roboţii, tehnica de calcul, tehnica de telecomunicaţii, aparatura biomedicală, sistemele de transport inteligent, aparatura de cercetare, aparatura electrocasnică, aparatura cine- foto şi audio-video, maşinile agricole moderne etc., sunt exemple reprezentative de produse mecatronice
fig. 3 -Integrarea mecatronică
Mecatronica s-a născut în mediul industrial. Strădaniile la nivel academic pentru a asigura pregătirea specialiştilor în acord cu cerinţele noii tehnologii au condus la conturarea principiilor mecatronice în educaţie.
Aceste principii sunt:
- hands on – prezenţa palpabilă a obiectului de studiu;
- learning by doing – învăţarea prin practică;
- interaction – interactiunea sistemelor mecanice, electronice, informatice.
Laboratoarele interdisciplinare de mecatronică constituie baza pentru materializarea principiilor: “educaţie prin practică”, “educaţie prin cercetare”.
Aflată la intersecţia unor domenii ale ştiinţei cu performanţe de vârf în implementarea noilor tehnologii (fig. 3), mecatronica abordează concepte şi sisteme noi în ingineria micro şi nano senzorilor şi sistemelor de acţionare, materiale şi compozite pretabile pentru implementări la scară celulară sau atomică, structuri celulare şi reţele neuronale, sisteme ce prefigurează conceptele de nanoelectronică capabile să producă viitoarele nano- procesoare, noi concepte ale inteligenţei artificiale privind adaptibilitatea, capacitatea de a raţiona, capacitatea de instruire, noi sisteme de conducere axându-se în special pe controlul robust, tolerant la defecte, adaptiv, inteligent, sisteme expert şi neuro-fuzzy etc.
Sistemele mecatronice asigură :
- multifuncţionalitate;
- flexibilitate;
- posibilitatea acţionării la distanţă;
- evoluţie continuă datorată dinamicii cerinţelor pieţei;
- imitare a naturii-adaptabilitate.
Oferind soluţii eficiente pentru promovarea interdisciplinarităţii, mecatronica a devenit suportul demersurilor pentru stimularea iniţiativei şi a creativităţii.
Foarte curând mecatronica a devenit filosofie. Pentru practica inginerească filosofia mecatronică a marcat saltul de la ingineria tradiţională, secvenţială, la ingineria simultană sau concurentă.
In ultimii ani mecatronica este definită simplu: ştiinţa maşinilor inteligente. Mai recent demersurile pentru înnoire în educaţie şi cercetare aduc în atenţie problema mecatronicii ca mediu educaţional în societatea informaţională, respectiv mediu de proiectare şi fabricare integrată pe fundalul căruia s-a dezvoltat conceptul de proiectare pentru control.
În literatura de specialitate au devenit consacrate extinderi în alte domenii ca hidronica, pneutronica, termotronica, autotronica, agromecatronica (agricultura de precizie).
Evolutia in dezvoltarea tehnologica inseamna: micromecatronica, nanomecatronica si biomecatronica. Tendinţa generală este de “intelectualizare a maşinilor şi sistemelor”.
Integronica si mecatronica
Integronica este ştiinţa proceselor de integrare şi a sistemelor hiperintegrate, aşa cum este organismul uman. Ea ţine seama de unitatea indisolubilă a lumii în care trăim şi necesitatea unei perspective unice asupra acestei lumi.
Unitatea ştiinţă, literatură, artă, tehnologie se realizează în cadrul definit de matematică, cibernetică şi filosofie-fig. 4
fig. 4 -Fuziunea integronică
La baza integronicii se află nu numai unitatea lumii înconjuratoare ci şi unitatea gnoseologică a cunoaşterii de către subiect a acestei lumi, pentru că nu se poate vorbi de o cunoaştere fizică, chimică şi nici chiar despre o cunoaştere ştiinţifică sau artistică, cunoaşterea umană fiind unitară.
Personalitatea unui individ nu depinde atât de lărgimea orizontului şi de bogăţia cunoştinţelor sale, cât de modul în care le organizează şi le integrează, integrarea fiind mai importantă decât volumul şi bogăţia cunoştinţelor sale.
Prin comparaţie cu teoria sistemelor şi cibernetică, ce studiază sistemele gata formate, integronica ţine seama de modul în care sistemele se constituie şi se dezvoltă. În acest context mecatronica poate fi considerată ca o viziune integronică în tehnologie.
Problema integrării este esenţială în mecatronică. In realizarea diferitelor produse şi sisteme trebuie găsite soluţii specifice pentru integrarea componentelor mecanică-electronică-informatică. Până în prezent sunt validate două soluţii: integrarea în modul hardware şi integrarea în modul software. Integronica aduce in atenţie noi soluţii de integrare ca integrarea genetică, integrarea prin dependenţă, integrarea prin alegere etc. In acest sens, este important de înţeles că integrarea este un proces firesc în natură. Pentru aceasta natura a creat forme şi structuri specifice care favorizează integrarea.
Mecatronica a deschis orizonturi nebănuite în toate domeniile datorită stimulării efectului de sinergie. Prin faptul că informaţia este componenta dătătoare de ton în mecatronică, impactul tehnologiei depăşeşte sfera economicului, fiind esenţial în domeniile social, cultural etc. Aceasta explică interesul deosebit la nivelul ţărilor de a lansa iniţiative şi a dezvolta programe speciale pentru acest domeniu. Demersurile întăresc convingerea că în societatea informaţională, relevanţa culturală depinde de performanţele tehnice şi tehnologice.
BIBLIOGRAFIE
1. Silviu Cristian MIRESCU, Vistrian MATIES, etc., Tehnologie si educatie mecatronica, Auxiliar curricular pentru liceu tehnologic, Bucuresti, Editura ECONOMICA;
2. Lucian CIOBANU, Sisteme de actionari electrice, Bucuresti, Editura MATRIXROM, 2010;
3. Lucian CIOBANU, Echipamente industriale, elemente de mecatronica si bionica, Editura MATRIXROM, 2008;
4. Robert BELOIU, Actionari electrice cu logica cablata, Editura MATRIXROM, 2010;