Get Adobe Flash player
mai 2024
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Consiliere psihopedagogică

  • SOMEȘFELEAN SIMONA

Cabinetul de asistenta psihopedagogica

 

In cadrul cabinetului de asistenta psihopedagogica se realizeaza programe de consiliere individuala si de grup destinate elevilor, cadrelor didactice, parintilor. Totodata, elevii beneficiaza de acordarea asistentei psihopedagogice la nivel individual, prin metode de psihodiagnostic si consiliere, urmarindu-se ameliorarea comportamentului si dobandirea starii de bine (biopsihosociala), optimizarea  performantelor scolare.

Acordarea asistentei psihopedagogice la nivel de grup urmareste dezvoltarea personala, promovarea sanatatii si a starii de bine, preventia unor tulburari de sanatate specifice adolescentei, precum anxietatea, depresia, tulburarile de alimentatie. Prin activitati specifice si adaptate se urmareste formarea de deprinderi eficiente de rezolvare a diferitelor situatii, cunoastere si autocunoastere, comunicare asertiva, tehnici de invatare eficienta, managementul conflictului si al stresului, etc. De asemenea, se ofera consiliere de grup pe diferite teme: dezvoltare personala, promovarea sanatatii, integrare si adaptare, reducerea violentei in scoala, prevenirea si reducerea comportamentelor de risc, a  consumului de droguri.

Elevii sunt consiliati in probleme emotionale (anxietate, depresie, etc), comportamentale (agresivitate, hiperactivitate), de invatare (esec sau abandon scolar), in vederea adaptarii scolare,se realizeaza interventii in situatii de criza (divort, boala, deces, etc.).

Se acorda consiliere pentru dezvoltarea personala: cresterea stimei de sine, relationarea  cu ceilalti, luarea de decizii, planificarea rationala a timpului. Colaborarea cu cadrele didactice are drept scop depistarea si urmarirea problemelor la nivel de clasa, depistarea factorilor de risc in dezvoltarea elevilor si stabilirea unor metode de prevenire si recuperare.

Se desfasoara activitati de orientare scolara si profesionala, consiliere in cariera, sprijin in cunoasterea aptitudinilor si intereselor profesionale.

Cadrelor didactice li se acorda asistenta psihopedagogica, prin oferirea de informatii si materiale informative, privind specificul dezvoltarii elevilor si cunoasterea acestora, managementul clasei, a comportamentelor asertive.

Colaborarea cu cadrele didactice urmareste depistarea si consilierea elevilor  cu CES, realizarea unor planuri de interventie personalizata, in echipa cu diriginti, profesori, logopezi;

Parintilor li se acorda asistenta psihopedagogica prin consiliere individuala si consiliere de grup a familiei, avand drept scop familiarizarea cu modalitati de cunoastere, intelegere, acceptare, corijare a comportamentului propriului copil, prin tehnici specifice de stimulare, recompensare, sanctionare, tehnici de disciplinarea pozitiva, consilierea in situatii de criza.

 

 

 

Profesor consilier cabinet de asistenta psihopedagogica,

Somesfalean Simona