Concursul de Matematica Aplicata ,,Adolf Haimovici” a adus un nou loc I pentru CTT
La Faza judeteana a Concursului de Matematica Aplicata ,,Adolf Haimovici” eleva Santa Emoke, clasa a XII-a, de la Colegiul Tehnic Turda, indrumata de d-na prof. Oana Ban a obtinut locul I. Eleva va participa la faza nationala, reprezentand judetul Cluj, care se va desfasura la Iasi. Anul trecut, la aceeasi competitie, elevul Nicolae Dogari, pregatit de aceeasi profesoara a obtinut marele premiu (vezi aici).
Adolf Haimovici (n. 1 octombrie 1912, Iași – d. 1 ianuarie 1993, Iași) a fost un matematician din România, fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici.
A urmat cursurile primare la școala Gh. Asachi, apoi studiile secundare la Liceul Național, pe care le-a absolvit în 1930. După absolvire s-a înscris la Facultatea de științe din Iași, secția Matematică și Fizică-Matematică, pe care a absolvit-o în 1934.
Și-a susținut teza de doctorat în 1938 sub conducerea lui Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferențială. Timp de 10 ani a predat la mai multe școli din învățământul secundar. În 1945 și-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universității «Al. I. Cuza» din Iași, unde în 1981 i s-a acorda titlul de profesor emerit al Universității.[1]
Timp de trei decenii a condus Seminarul de Ecuaţii Funcţionale şi Analiză Numerică în cadrul caruia a coordonat peste 30 de teze de doctorat.
Prof. A. Haimovici a fost director al Bibliotecii Seminarului Matematic « Al. Myller » şi redactor-șef al Secţiei de Matematică a Analelor Ştiinţifice ale Universităţii « Al. I. Cuza».
Sesizând rolul important pe care informatica îl juca în viitorul ştiinţei, prof. A. Haimovici a încurajat cercetările în acest domeniu şi a contribuit la formarea unei şcoli de informatică la Facultatea de Matematică din Iaşi şi la înfiinţarea Centrului de Calcul al Universităţii.
Prof. A. Haimovici a acordat timp şi atenţie sprijinirii învăţământului secundar, a prezentat numeroase conferinţe şi a scris articole şi cărţi adresate profesorilor şi elevilor. Ca o recunoaştere a acestei activităţi, un concurs naţional de matematică aplicată adresat elevilor îi poartă numele.
a consemnat prof. Dumitru Mateescu