Get Adobe Flash player
iunie 2024
L Ma Mi J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Locul I pentru Colegiul Tehnic Turda la Concursul National de Matematică Aplicată ,,Adolf Haimovici”

11182097_883450171714065_7546677608443404504_n

 

Adolf Haimovici (n. 1 octombrie 1912Iași – d. 1 ianuarie 1993Iași) a fost un matematician din România, fratele mai mic al academicianului Mendel Haimovici.

A urmat cursurile primare la școala Gh. Asachi, apoi studiile secundare la Liceul Național, pe care le-a absolvit în 1930. După absolvire s-a înscris la Facultatea de științe din Iași, secția Matematică și Fizică-Matematică, pe care a absolvit-o în 1934.

Și-a susținut teza de doctorat în 1938 sub conducerea lui Alexandru Myller cu un subiect de geometrie diferențială. Timp de 10 ani a predat la mai multe școli din învățământul secundar. În 1945 și-a început cariera universitară la Facultatea de Matematică a Universității «Al. I. Cuza» din Iași, unde în 1981 i s-a acorda titlul de profesor emerit al Universității.[1]

Timp de trei decenii a condus Seminarul de Ecuaţii Funcţionale şi Analiză Numerică în cadrul caruia a coordonat  peste 30 de teze de doctorat.

Prof.  A. Haimovici a fost  director al Bibliotecii Seminarului Matematic « Al. Myller » şi redactor-șef al Secţiei de Matematică a Analelor Ştiinţifice ale Universităţii « Al. I. Cuza».

Sesizând rolul important pe care informatica îl juca în viitorul ştiinţei, prof. A. Haimovici a încurajat cercetările în acest domeniu şi a contribuit la formarea unei şcoli de informatică la Facultatea de Matematică din Iaşi şi la înfiinţarea Centrului de Calcul al Universităţii.

Prof. A. Haimovici a acordat timp şi atenţie sprijinirii învăţământului secundar, a prezentat numeroase conferinţe şi a scris articole şi cărţi adresate profesorilor şi elevilor. Ca o recunoaştere a acestei activităţi, un concurs naţional de matematică aplicată adresat elevilor îi poartă numele.

Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial de la Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi Iasi a prezentat rezultatele oficiale ale celei de-a XIX-a editii a Concursului de Matematica Aplicata „Adolf Haimovici”. Intrecerea, organizata în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), concurs aflat  sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice in calendarul Olimpiadelor Scolare,  a beneficiat de prezenta a 650 de elevi din 39 de judete. Manifestarea a avut un statut de adevarata olimpiada deoarece a reunit cei mai buni elevi din tara la Matematica, care nu studiaza profilul Matematica – Informatica. Acestia au avut probe de concurs pe patru sectiuni: Tehnic, Servicii, Stiintele naturii si Uman. Subiectele au fost alese, în fiecare an, în asa fel încat sa evidentieze atat cunostintele stricte de Matematica ale concurentilor, cat si creativitatea si spiritul practic al acestora, calitati apreciate în mod deosebit în formarea viitorului inginer.

Elevii premiati la faza judetena a concursului vor fi admisi, fara concurs (pe baza primirii unei bonificatii de doua puncte la media finala de admitere), la Facultatea de Constructii de Masini si Management Industrial din Iasi, daca dupa absolvirea Liceului, vor opta pentru Facultatea noastra. De asemenea, anual pentru anul I de studiu Facultatea va acorda un numar de 16 burse profesionale studentilor care, ca elevi, au fost premianti ai concursului Adolf Haimovici.

De asemenea, celelalte universitati din tara admit elevii care au obtinut locul I fara concurs.

Colegiul Tehnic a obţinut locul I la etapa naţională a concursului de Matematică Aplicată “ Adolf Haimovici”, etapa a XIX-a, desfăşurată la Iaşi în perioada 1-3 mai. Nicolae Dogari, elev al clasei a XII-a, îndrumat de profesoara Oana Ban a reuşit această performanţă, obţinând punctajul de 25 de puncte.

Mateescu Dumitru